Kış mevsimiyle birlikte, bir tür akciğer hastalığı olan zatürree de hastanelere başvuru nedenleri arasında üst sıralara yerleşiyor. Aşılar ve gelişmiş tedavi imkânlarına rağmen zatürree hastalığı önemli bir sorun olarak varlığını sürdürürken, Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi sağlık köşesi yazarı, Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Adnan K. Usalan, küçük çocuklardaki riske dikkat çekti. Dr. Usalan, 1 yaşından küçük ve 5 yaşından büyük her 1.000 çocuktan 15´inde zatürre görüldüğünü, 1-5 yaş grubunda ise ikiye katlandığını söyledi.

 

Dokunmakla Bile Geçiyor

Zatürreye, genellikle mikroorganizmaların yol açtığını belirten Dr. Usalan, diğer yandan solunum yollarına kaçırılan kimyasal maddeler veya mide içeriği, çocuğun kullandığı ilaçlar ve romatizmal veya otoimmun hastalığın da neden olduğunu kaydetti. Dr. Adnan K. Usalan, “Çocukluk çağı zatürreelerine en sık neden olan mikroorganizmalar bakteriler ve virüslerdir. Bulaşma genellikle hasta kişiyle yakın temas, mikroorganizmalarla yüklü olan damlacıkların solunması ve ya bu damlacıkların temas ettiği eşya yüzeylerine dokunulması ile olur” dedi. Dr. Adnan K. Usalan, zatürrenin belirtilerni ise ´ateş, öksürük, halsizlik, karın ağrısı, göğüs ağrısı, hızlı nefes alıp verme, kaburga aralarında veya altlarında çekilmeler´ olarak sıraladı.

 

Hastaneye Yatmak Gerekebilir

Bu hastalıkta tanının, hekim muayenesi ve gerekli görülürse kan tetkikleri ve akciğer filmiyle konulduğunu ifade eden Dr. Adnan K. Usalan, tedavi için şöyle konuştu: “ Hastalık hafif düzeydeyse dinlenme, ateşin düşürülmesi, beslenmeye özen gösterilmesi ve eğer hekim tarafından gerekli görülürse antibiyotik kullanılması ile hasta hastaneye yatırılmadan tedavi edilir. Ancak eğer zatürre çocuğun damardan antibiyotik ve sıvı almasını, oksijen tedavisi görmesini gerektiren ağırlıktaysa veya çocuğun yaşı 3 aylıktan daha küçükse hastaneye yatırılarak tedavi edilmesi gerekir.”

 

Griple Başlayabiliyor

Medical Park Tarsus Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Adnan K. Usalan, grip ve zatürre arasındaki ilişkiyi ise şöyle açıkladı: “Grip virüsünün kendisi zatürre hastalığına yol açabildiği gibi, diğer mikroorganizmalara bağlı zatürre türlerinin ortaya çıkmasını da kolaylaştırabiliyor. Gribin ağır seyrettiği ve ölümcül olduğu olgular, çoğunlukla zatürrenin gribe eşlik ettiği durumlardır. Bu nedenle zatürrenin ve buna bağlı ölümlerin azaltılması için grip salgınlarının da önlenmesi gerekiyor.”