Nevşehir Belediyesi tarafından gerçekleştirilen1. Kitap Fuarı 29 Kasım 2019 tarihinde Form Kapadokya AVM’de gerçekleştirildi.

 Kitap fuarı 8 Aralık 2019 tarihine kadar açık kalacaktı ancak yapılan görüşmeler sonucu olsa gerek bir hafta daha uzatıldı. Yani 15 Aralık 2019 günü fuar sona erdi.

Yapılan açıklamaya göre fuar; Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından Kültür ve Sanat Etkinlikleri çerçevesinde gerçekleştirildi.

  Açılış törenine Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ve eşi Melek Arı, AK Parti İl Başkanı M.Rauf Yanar, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Belediye Başkan Yardımcıları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Açılışta Nevşehir Milletvekillerimiz Mustafa Açıkgöz, Yücel Menekşe, Av.Faruk Sarıaslan ve Valimiz İlhami Aktaş’ı, Belediye başkanlarını, daire müdürleri ve STK temsilcilerini göremedik.

Nevşehirli Şair ve Yazarlar için ayrılan kitap standında kitaplarımızı imzaladık. Fuar açılışında olmasa da daha sonra Nevşehir Yazarlar Standını Milletvekili Av. Faruk Sarıaslan, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir,Derinkuyu Kaymakamı Mert Kumcu, Ürgüp Kaymakamı Mehmet Maraşlı, Derinkuyu Belediye Başkanı Bülent Aksoy, Avanos Belediye Başkanı Celal Alper İbaş, Yazıhüyük Belediye Başkanı Cengiz Çavdar, Derinkuyu Milli Eğitim Müdürü Yücel Irmak, Ürgüp Milli Eğitim Müdürü Savaş Özdemir,  bazı daire amirleri, üniversiteden akademisyenler, eski belediye başkanları çok az sayıda da olsa STK temsilcileri ve kitap severler ziyaret ettiler.

Özellikle Derinkuyulu hemşerilerim başta olmak üzere arkadaşlarım, dostlarım, kitapseverler bizleri yalnız bırakmadılar. Yakından uzaktan gelerek Nevşehirli Yazarlar olarak bizlere destek veren tüm gönül dostlarına teşekkür ederim.

   Nevşehir de bir kitap fuarının düzenlenmesini arzu eden birileri olarak bundan elbette çok memnunuz. Ancak aynı memnuniyeti il dışından gelen yayınevleri sahiplerinde göremedik. İlk kez bir kitap fuarının düzenlenmesinde elbette bazı aksaklıklar ve eksiklikler olacaktır. Bu eksiklikleri bu sütunlarda paylaşmak yerine kitap fuarını düzenleyen Belediye Başkanı Rasim Arı Beyle paylaşmak isteriz. Eksiklik veya aksaklık nedeniyle de fuar bir hafta daha uzatıldığı kanaatindeyiz.

   Nevşehir Kitap Fuarının Form AVM dışında bir alanda düzenlenmiş olsaydı acaba ilgi daha da artar mıydı? Bu husus düşünülmelidir. Fuarın Form Kapadokya içinde düzenlenmesi şehir içinde yapılan Nissara AVM’nin himete girmesiyle alakalı olduğunu düşünüyorum. Form Kapadokya AVM fuar boyunca hareketlendi. Dolayısıyla bu alandaki esnaflar da istifade etmiş oldular.

Bir AVM de kitap fuarının açılması ne kadar doğrudur bunun cevabını bir kenara bırakalım. Kitap fuarı yaz mevsiminde veya uygun havaların iyi olduğu bir ayda müstakil bir alanda düzenlenmesi daha iyi sonuçlar verebilir. Kitapseverler doğrudan kitap fuarına gelmiş olur ve neticeten bir izleyici verisi de alınabilir.

Kitap fuarıyla ilgili olarak gördüğümüz tespitlerimiz nedeniyle söyleyecek başka sözlerimiz de vardır. Ancak ilk kez yapılan bir fuarda eksiklikler olacaktır. Eğer gelecek yıl 2. Kitap Fuarı düzenlenirse fuarla ilgili olan kesimlerle koordine yapılarak daha iyi sonuçların alınabileceğini düşünmekteyim.

Her şeye rağmen 1. Kitap Fuarı ilimiz ve kitapseverler açısından iyi olmuştur. Bu kültürel etkinliğin daha iyi ve kapsamlı (daha fazla yayınevlerinin katılımıyla) olarak yapılmasını ümit ederiz.

Kitap Fuarını gerçekleştiren Belediye Başkanı Rasim Arı Beye, fuarın gerçekleşmesinde emeği olanlara, katılımcılara teşekkür ederiz.