TÜRKÇE ADI     : ADİ GRAMMOPTERA

LATİNCE ADI    : GRAMMOPTERA RUFICORNIS

                            

İNGİLİZCE ADI : COMMON GRAMMOPTERA

Açıklama

Boyu 6-10 mm - en olan bu böcek, küçük boynuz böceklerden biridir. Bu böceğin kahverengimsi veya koyu gri kanatlarına parlaklık veren kremsi-sarı ve ipeksi tüyleri vardır.  

Benzer Türler

Diğer iki Grammoptera türü çok nadir görülür. Grammoptera Abdominalis daha büyüktür ve uzun koyu renkli 2 tane anteni vardır. Grammoptera Ustulata, Grammoptera Abdominalis'in benzeri ancak altın rengi mat kın kanatları vardır.    

 

Habitat

Çiçekler, özellikle alıç (crataegus monogyna) ve tavşancıl otu ( heracleum mantegazzianum) tercihleri arasındadır. Bazen de ormanlık alanları tercih ederler.

 

Aktif Olduğu Aylar 

Nisan, mayıs, haziran ve temmuz aylarında aktiftirler.  

Hayat Hikayesi

Larvalar ölü dallar ve ağaçlarla beslenirler. Yetişkinler ise nektar ve çiçek polenleriyle beslenirler.  

Şehir merkezindeki bahçeler ve arazilerde çok çeşitli türleri vardır. Yetişkin böcekler, nisan ayının sıcak günlerinde ortaya çıkar. Bazı Adi Grammoptera böceklerini güvem eriği çiçeklerinde bulunabilirsiniz. Mayıs ayında bu böcekleri, genellikle alıç ağacının çiçeklerinde ve güllerde çok sayıda bulabilirsiniz. Bu böcekler her zaman baldıran otu ve düğün çiçeklerinde yaşarlar. Birçoğu sıcak havalarda otlar azaldığı zaman yukarılarda uçarlar. Mevsime bağlı olarak onlar temmuz ayına kadar yaşarlar, ancak ağustos ayında sayıları iyice azalır.  


Yumurtalar çürümüş veya yeni ölmüş ince dalların üzerine bırakılır. Larvalar ve pupalar, alıç ağacı, ağaç hatmi, kavak ağacı, elma ağacı, çoban püskülü çalısı, at kestanesi ağacı, vişne ağacı, dişbudak ağacı, karaağaç, meşe ağacı, kavak ağacı, dağ akçaağacı, güvem eriği, fındık ağacı, mürver ağacı, mahlep ağacı ve ladin ağaçlarının kabuklarının altında yaşarlar. Beslenme ve pupa devresi kabuğun iç yüzünde açılan bir odacıkta meydana gelir. Pupa devresi ilkbaharda olur ve yaşam döngüsü bir yıl sürer.   

Boyu 6-
10 mm. ve üst yüzeyi siyahtır. Böceğin kanatlarına parlaklık veren kremsi-sarı ve ipeksi tüyleri vardır. Başı vücuda eğimlidir ve dikey değildir. Gözlerinin arkasında daha yoğun tüylenme vardır. Gözler uzun ve ovaldir. Anten segmentleri arasındaki eklemler zayıftır. Anten adeta bir kalkan görevi yapar. Anteni genellikle iki renklidir ve turuncu - siyahtır. Ön göğüs tüylü ve kalkan gibi uzundur. Kın kanatlar kenarlara paralel uzamıştır. Kın kanatların arkası genişlemiş ve yuvarlaktır. Üç tane soğan şeklinde iri uyluk kemiği vardır. Arka uyluk kemiği tamamen siyah olabilir, ancak kalça kemikleri iki renktir. Bütün kaval kemiklerinde iyi gelişmiş bir çift apikal (tepe) mahmuz vardır. Ön kaval kemiği kestane rengi, orta kaval kemiği parlak siyah renkli ve arka kaval kemiği koyu renklidir. Ayak bileği koyu renklidir. Ancak, ön ayak bileğinin esas segmentleri daha hafiftir. Orta ve arka ayak bileği çok uzundur. Anten dişilerde daha sağlam ve daha kısadır.