Başlıkta yazılan söz çok anlamlı olmasına rağmen ne yazık ki altı doldurulamamış ve böylece de boşta kalmış sözlerden bir tanesi haline gelmiştir.

Aslında insanlara yaklaşımımızın nasıl olması gerektiğini, arkadaş seçimlerimizde hangi ölçütlere bakmamız gerektiğini bildiren bir cümledir. Bu yazımızda etrafımızı nasıl şekillendirmemiz gerektiğini konuşacağız.

Namazlarını düzenli kılan bir Müslüman her vitir namazında ayakta Allah azze ve celleye “ben arkadaşlarımı şu ölçütler üzere seçeceğim diye bir söz verir. Aslında herkesin bildiği bir duadır ama anlamını konuşalım diye hatırlatmak istedim.

Allahummeinnanestainuke…….Ve nahlaunetruku men yefcuruk

Ve nahlau (soyunuyoruz demektir, elbise çıkarma işlemidir.)

Netruku (terk ediyoruz, uzaklaşıyoruz)

Men (o kimseleri ki)

Yefcuruk (açıktan günah işleyen kişileri)

FACİR: Bizler günah işleyen insanlarız ama yaptığımız hatalardan da daima Allah’a sığınırız. Facir, Arapça bir kelimedir ve bitkinin toprağı yarıp dışarı çıkması gibi günahları dışarı çıkan adam demektir. Artık o, günahlarında alenidir. Yani halk tabiri ile ar damarı yırtılmış kişidir. Cuma’ya gitmeyip saklanan insanlar olur fakat o herkes giderken alenen ortalıkta oturur. Oruç tutamayan insanlar olur fakat o meydanda çayını içer, içki içip kimsenin bilmediği insanlar olur ama o alkoliktir. Zina edip af dileyen insanlar olur ama o hovardalığıyla övünür.

Facir; Günahları açıktan işleyen, artık Allah’tan ve halktan utanması kalmamış günahkârlara denilir.

Kunut duasında ayakta Allah’a bir söz veriyoruz: Ey Rabbimiz! Sana söz veriyorum. Hayatımda facir olan her kim var ise elbisemi çıkardığım gibi onları da hayatımdan çıkaracağım ve onlardan uzaklaşacağım…

İşte Allah için sevmek ve Allah için buğzetmek kavramı burada başlar. Allah’a kul olmuş muttaki bir insan var ama konuşması, tavrı, yürüyüşü, endamı hoşumuza gitmiyor diye onu sevmemezlik edemeyiz. Bir de bakıyoruz haram olan günahlara bulaşmış, her türlü pisliğin içerisinde bir adam ama biz dükkânına gidince bize iyi davranıyor. “Oooo azizim hoş geldin çay getirin neyse çay kalsın siz bir kahve yapın” gibi ikram izzeti gören bu şahıs için başka bir yerde lafı açıldığında “Evet ya severim Şakir ustayı iyi adamdır” diyoruz. Ama Allah onun amelini sevmiyor sen neden seversin ki. Ya verdiğin söz ne olacak?

Büyük günahlar nelerdir: Şirk, faiz, alkol, zina

İYİLERLE BERABER OLUN

Ey iman edenler! Allah’a karşı gelmekten sakının ve doğrularla beraber olun. (Tevbe Suresi – 119. Ayet)

Bakınız ayeti kerimede iyilerle, doğrularla beraber olun emri vardır. Ama iyilerden olun demez beraber olun der. Çünkü iyilerle beraber olursan iyilerden olursun. Hadi ezan okundu camiye gidelim diyen arkadaşınızdan daha hayırlı bir arkadaşınız olamaz. Dürüst bir esnaftan daha iyi bir komşu olamaz. İyilerle beraber olan insanlar iyilerden olurlar.

Ecdadımız, misin yanına giden mis kokar pisin yanına giden pis kokar demişlerdir.

MÜNAFIKLARA EFENDİM DEMEYİNİZ

Bakınız hadisler bizlere nasıl şahsiyet sahibi olmamız gerektiğini, tavırlarımızı nasıl alacağımızı bildiriyor.

Sözünde durmayan, emanete riayet etmeyen ve yalan söyleyen insanlara efendim diyemezsiniz. Hadisi şerifte buyurur ki: “Münafık insanlara efendim demeyiniz belki onlar efendidirler (yani toplumda paraları vardır, makamları vardır, üst seviyede insanlardır) ama Rabbinizi kızdırmış olursunuz. (Nesai - Amelülyevm 248. Hadis)

Bakınız bu bir tavırdır. Bir insan fakirdir, kıt kanaat geçiniyordur ama Allah’tan korkan dürüst biridir. İşte o insan bizim için saygı duyulup önünde ceket iliklenecek bir insandır. Buyurun efendim diyeceğimiz karakterdedir. Dosttur. Nice garip insanlar vardır ki yeryüzünde kimse onları muhatap almaz ama gökyüzünde isimleri bilinir. Ama diğer adam facirdir, münafıktır. Efendim efendim diye herkes etrafında pervane olur. İslam toplumu gerçek değerlerine sahip çıkıp izzet ve şerefi de hak edenlere vermeye başladığında ayağa kalkar.

Velhasıl kıymetli okuyucular; bir değişime gidin. Facirler arkadaşınız, komşunuz olabilirler ama dostunuz olamazlar.  Münafıklar da hallerini düzeltmedikçe saygı duyulacak izzetli kişiler olamazlar. Allah’ı kızdırmayınız. Yolunuz ve bahtınız açık olsun…