Bu gün sizlere Allah’ın sevdiği kullar kimlerdir, nasıl anlarız ve hayatımızdaki izleri hakkında yazıyorum.

Biz insanlar hep merak ederiz, acaba Allah bizi seviyor mu sevmiyor mu diye.

Bu yazımızda bu konuyu örnekleri ile anlatacağız. Bir insanı Allah’ın sevdiğinin bazı ipuçları vardır.

Bunları şöyle sıralayabiliriz;

    1- "Peygamber Efendimizi kılavuz edinmek." Kuranı Kerimde  A-li İmran suresi 31.Ayette şöyle buyuruyor.; Deki: Allah'ı seviyorsanız bana uyun. Allah'ta sizi sevsin ve günahlarınızı bağışlasın. Allah affeder ve merhamet eder.

    2-İnananlara karşı alçak gönüllü, Kafirlere karşı sert olmak. Allah Rızası için Cihada devam etmek ve onun haricinde hiç bir şeyden korkmamak.

Allah bu özelliklerden Maide suresi 54.Ayette şöyle bahsediyor; Ey İman edenler, içinizde kim dininden dönerse duysun: Allah onların yerine, kendisinin sevdiği, onlarında kendisini seveceği, Mü'minlere karşı boyunları aşağıda, Kafirlere karşı başları yukarıda, Allah yolunda savaşan, dil uzatanın kınamasından korkmayan bir kavim getirir. İşte o, Allah'ın bir lütfudur ki, onu dilediğine verir. Allah, ihsanı bol her şeyi bilendir.

Bu Ayette Allah sevdiği kullarının özelliklerini tanımlıyor. İlki, alçak gönüllülük ve Müslümanlara karşı kibirli olmamak, kafirlere karşı sert olmak. Onların önünde kendini alçaltmamaktır. Allah’ın sevdiği kullar şeytana karşı onun rızası için çabalarlar. Dinlerinin emirlerini takip ettikleri sürece hiç bir suçlayıcının suçlamasından korkmazlar ve alay edenleri umursamazlar.

   3- Nafile ibadet etmek.

Kutsi bir Hadis'de Allah buyuruyor ki , "Kulum bana Nafile ibadetlerle yaklaşmaya devam eder, sonunda sevgime erer.

Bunlar; Sadaka, Teheccüd Namazı, Kuşluk Namazı, diğer nafile namazlar veya nafile oruç tutmak olabilir.

   4- Birbirini sevip ziyaret etmek, birbirine yardım etmek (Maddi yönden )  ve birisine Allah rızası için samimi Nasihat etmek.

Bununla ilgili Peygamberimiz şöyle buyuruyor; Benim rızam için birbirini sevenlere, benim rızam için oturup sohbet edenlere, benim rızam için birbirini ziyaret edenlere ve birbirlerine harcamalarda bulunanlara muhabbetim haktır. benim rızam için birbirini ziyaret edenlerden kasıt, yalnızca Allah rızası için bir diğerini severek onun memnuniyetini gözetme duygusu ile onun yolunda bir araya gelenlerdir.

    5- İmtihan edilmek.

Musibetler ve felaketler bir insan için birer imtihandır. Allah’ın onu sevdiğinin işaretidir. Çünkü bu ilaç gibidir. Tadı acıda olsa ilacı sevdiğinize sunarsınız ve dozu en yüksek olan sevgide Allah sevgisidir.

Bir Hadisi Şerifte şöyle buyruluyor: Allah, iyiliğini dilediği kulunun cezasını dünyada iken verir. Fenalığını dilediği kulunun cezasını da kıyamet günü günahını yüklenip gelsin diye dünyada vermez.

 Eğer Allah seni severse, elde edeceğin mükafatı veya kazanacağın iyiliği hesap etme. Allah’ın seni sevdiğini bilmen yeterlidir. Allah’ın sevgilisi, sevdiği kul olmanın meyveleri şunlardır:

1- İşittiği kulağı olurum.(Allah’ın sevmediği hiç bir şeyi dinlemez ).

2-Gördüğü gözü olurum. (Allah’ın sevmediği hiç bir şeye bakmaz).

3-Tuttuğu eli olurum. (Allah’ın sevmediği hiç bir şeyi eliyle yapmaz).

4-Yürüdüğü ayağı olurum. (Allah’ın sevmediği hiç bir şeye gitmez).

5-Benden bir şey isteyince veririm. (Dua etse duaları duyulur ve istekleri kabul olur).

6-Benden sığınma talep etti mi onu korurum. (Her yerde her şeyden Allah tarafından korunur).

      Ey Allah’ım bizi sevdiklerinin arasına kat.

ALİ ÖZCAN  / NEVŞEHİR