TÜRKÇE ADI     : ALTIN BÖCEĞİ

YÖRESEL ADI   : GÜL BÖCEĞİ

LATİNCE ADI    : CETONIA AURATA

İNGİLİZCE ADI : ROSE CHAFER-THE GREEN ROSE CHAFER  

Cetonia Aurata 

Altın Böceği (Cetonia Aurata) aynı zamanda  "Gül Böceği" olarak da bilinir.  Bu böcekler 2 cm uzunluğa ulaşırlar. Kanat şekilleri "V " şeklindedir. Oldukça hantal görünümlü böceklerdir.
Kınkanatlı böcekler familyasına aittirler. Korumalı bir kanat altında, gizli zar kanat dediğimiz uçmaya yarayan kanatları yer alır.

İsveçli doğa bilimci Carl Linnaeus tarafından 1758 yılında sınıflandırılmışlardır.  Altın Böcekleri'nin çok hızlı uçma yetenekleri vardır.  Özellikle yaz aylarında güllerin etrafında dolaşırlar. Polen, nektar ve çiçek yapraklarıyla beslenirler. Özellikle gül yaprakları çok hoşlarına gider.

Bu böcekler özellikle Orta ve Güney Avrupa bölgelerinde yaşarlar. İngiltere'nin güneyinde bol miktarda bulunurlar.

Güllere Zarar Veriyorlar

Altın Böcekleri, gül fidanlarına büyük zararlar verirler. Bu bakımdan bahçe meraklıları ve çiçek yetiştiricileri bu böceği hiç sevmezler, gördükleri anda yok etmek isterler.

Altın Böceği, gül bitleri gibi zararlı böceklerdir ve fidanlarda geri dönüşü olmayan tahribatlara yol açarlar. Bu böceklerin dadandığı gülleri ve benzeri çiçekli bitkileri onlardan temizlemek kolay olmaz. Uzun ve uğraştırıcı bir çaba gerektirir.

Altın böceği, Cetoninae alt-ailesinin Avrupalı bir üyesidir. Bu altın parıltılı yeşil tonlardaki scarab türü böcek, sıcak yaz günlerinde vızıltıya benzer bir ses çıkararak çiçek açmış çalıların ve ağaçların üzerinde uçar. Parlak bir görüntüsü vardır. Işığın etkisi ile bu parlaklık artar ve bir altın gibi parlar.

Çoğu zaman doğada bu böceği uzaktan görenler, yerde bir altın var zannederler. Bu böceklerin hantal görünümlerine rağmen uçuyor olması, ilginç bir görüntü oluşturur. Scarab türü böcekler ailesindeki böcekler genelde ağır ve hantal görünümlüdür. Hatta bazı türlerde uzun boynuzumsu çıkıntılar olabilir.

Bu türün larvası c harfi formunda, tüylü, küçük başlı ve küçük bacaklıdır. Çok hızlı büyürler. Genelde yaprak ile beslenirler.2 yıllık ömürleri vardır. Bu tüylü larvalar, haziran temmuz aylarında koza formunu alırlar. Bazı böcekler sonbahar aylarında kozalarından çıkarlar.

Kozadan çıkan böcek, kanatlarını açarak hızla çırpar ve antrenman yapar. Bu şekilde kanatlarındaki nemi ortadan kaldırır. Kısa sürede uçmaya başlarlar ve yemek için arayışa girişler. Doymak bilmez böceklerdir diyebiliriz.

Oldukça güzel ve parlak bir görünüme sahiptirler.  Yazımızın sonuna gelirken bu güzel ama güller için zararlı böcekleri bir video ile de size göstermiş olalım.