Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölgesi tarafından düzenlenen 9.Avrupa Aşı Haftası etkinliği 22 - 26 Nisan 2014 tarihleri arasında düzenlenir.

Sağlık Bakanlığı`nca ülkemizin de bu haftaya katılması uygun görülürken bu yılki aşı haftasının ana teması olarak sağlık personelinin sürveyan konusunda bilgilendirilmesi, duyarlılığının artırılması, sağlık personeli ve toplumun aşılama konusunda farkındalığının artırılması, öncelikle kızamık ve polio eksik aşılı ve aşısız 5 yaş altındaki çocukların aşılarının tamamlanması, aynı zamanda 5 yaş altı eksik aşılı aşısız çocukların aşılarının tamamlanması, bakanlıkça gelinen başarılı düzeyin artarak devam ettirilmesi ve erişkinlerde de aşılanma talebinin artırılması aktivitelerine de her yıl olduğu gibi devam edilecek.

Sağlık uygulamalarını planlama, müdahale ve değerlendirme için gerekli sağlık bilgilerinin, bilmesi gereken kişilere zamanlı dağıtılması ile yakından ilişkili olarak, devamlı ve sistematik toplanması, analizi ile yorumu demektir.

Bu amaçlara ulaşabilmek için; sektörler arası işbirliği ile toplumun tüm kesimlerine aşılamanın önemi ve çocukluk ve erişkinlik dönemi aşı takvimleri konularında bilgilendirme yapılacak, sosyal mobilizasyon (toplumun bir konuya yönelik ilgi ve bilgisini artırmak amacıyla yapılan kampanya ve tanıtım) faaliyetleri düzenlenecektir.

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir.

Aşı, insanları hastalıklardan ve onun kötü sonuçlarından koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır.

GBP`nin (Genişletilmiş Bağışıklama Programı )amacı; aşı ile korunabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesidir. Bu program kapsamında, Boğmaca, Difteri, Tetanoz, Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak, Tüberküloz, Poliomyelit, Hepatit-B, Hepatit-A, Suçiçeği, Hemofilus Influenza Tip B`ye bağlı hastalıklar ile Streptokokus Pnömoniya ya bağlı invaziv pnomokokal hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan bebek ve çocuk ölümlerinin ve sakatlıkların engellenmesi hedeflenmektedir.

Ülkemizde uygulanan aşılar şu hastalıklara karşı korur. DaBT-İPA-Hib(Karma Aşı) Diteri, Boğmaca, Tetanoz, çocuk felci ve hemofilus influenza tip b`ye bağlı menenjit, zatürree ve orta kulak iltihaplarından, BCG Aşısı veremden, KKK (Kızamık - Kızamıkçık - Kabakulak) Aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA Aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden, Hepatit-A aşısı hepatit-A hastalığından, Hepatit-B aşısı hepatit-B hastalığından, Suçiçeği aşısı suçiçeği hastalığından korur.

Sonuç olarak; sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok, hepatit A ve hepatit B, suçiçeği, tüberküloz hastalıklarına karşı aşılanmalıdır.

Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler (sağlık personelleri, gıda işiyle uğraşanlar, berber ve kuaförler, gebeler...vb) de sağlık kuruluşuna başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır.

Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdır. Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Sizlerden beklentilerimiz aşılamanın önemini her fırsatta vurgulayalım.

Çocuklarımızın aşılanmasını sağlayalım. Aşılanma şansını kaçıranlar var ise aşılanmaları için Sağlık kuruluşlarına götürelim.

Erişkinlerimizi de aşılar konusunda bilgilendirerek onların da aşılanmasını sağlayarak hastalığa yakalanmasını önlemeye destek olalım. Sadece Aşı Haftası etkinlikleri çerçevesi dışında da dönem dönem aşı ve aşılamanın öneminin halkımıza duyurulmasını sağlamanızdır.
Haber: Erdal KESİCİ