Atatürk anıtına; Avanos Kaymakamı Mustafa Eldivan, İlçe Garnizon Komutanı Onur Güven ve Avanos Belediye Başkanı İsmet İnce`nin çelenk takdimlerinin ardından saatler 09.05`i gösterdiğinde yürekleri dağlayan ve Avanos meydanında adeta hayatı iki dakikalığına donduran sirenler eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu. 

Gerek Emniyet Müdürlüğüne ait resmi araçlardan, gerekse Belediye hoparlörlerinden çalınan sirenlerle, matemin derinliği bütün Avanos`u sardı. Bazı vatandaşlar da araçlarından inerek saygı duruşunda bulundu.

Saygı duruşunun akabinde İstiklal Marşımız okundu. Tören Avanos Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan anma programıyla Belediye Toplantı Salonunda devam etti.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk`ün kendi sesinden okuduğu "10. Yıl Nutku" ile başlayan programda öğrenci ve öğretmenler bir ülkenin değil dünyanın örnek aldığı büyük önder Atatürk`ün neden büyük bir lider olduğunu bir kez daha hatırlattı.

Askeri dehası ve devlet adamlığının yanı sıra çok da bilinmeyen yönlerine ışık tutuldu. Anma programı sunumlarla, sinevizyon gösterileri ve öğrencilerin seslendirdiği oratoryonun akabinde Atatürk`ün sevdiği şarkıların seslendirilmesi ile son buldu.