NEVŞEHİR`İN AVANOS İLÇESİNDE 1941 YILINDA BİRLİKTE İLKOKULA BAŞLAYAN SINIF ARKADAŞLARI, 70 YIL SONRA BİR ARAYA GELDİ. BULUŞMADAKİ YOKLAMADA, DERSTEN KAYTARAN YARAMAZ ÖĞRENCİLER DEĞİL, HAYATTA OLMAYANLAR ``YOK`` YAZILDI.
1941 yılında ilkokula birlikte başlayan sınıf arkadaşları, 70 yıl sonra okul yerine bir kafede buluştular. Buluşmadaki yoklamada, dersten kaytaran yaramaz öğrenciler değil, hayatta olmayanlar ``yok`` yazıldı. Nevşehir`in Avanos ilçesinde 1941 yılında Kızılırmak İlkokulu`na birlikte başlayan sınıf arkadaşları Avanos`ta bir kafede bir araya gelerek hem özlem giderdiler hem de eskiyi yad ettiler. Yıllar sonra bir araya gelen sınıf arkadaşları, eski günlerde olduğu gibi önce yoklama aldılar. Yoklamada 51 kişilik sınıfta 21 kişi ``var`` yazılırken, vefat eden 30 kişi ``yok`` yazıldı ve hayatta veda edenler sınıf arkadaşları tarafından rahmetle anıldı. Buluşmayı organize eden ve sınıf arkadaşlarına ulaşan Vural Demircioğlu, arkadaşı Özdemir Yalçın ile ilkokula 1941 yılında beraber başladıkları arkadaşlarına ulaşma kararı aldıklarını ve okul kayıtlarından çıkardıkları sınıf listesiyle hayatta olan arkadaşlarına ulaştıklarını söyledi. İlk önce Avanos`ta yaşayan arkadaşlarını bulduklarını ve daha sonra ilçe dışındaki arkadaşlarına ulaştıklarını belirten Demircioğlu, konuştukları arkadaşlarıyla Avanos`ta buluşmak üzere sözleştiklerini ve 70 yıl sonra bir araya gelmeyi başardıklarını kaydetti. İlkokuldan arkadaşlıklarının ve ilkokul öğretmenlerinin yıllar geçse de unutulmadığını anlatan Demircioğlu, ``Biz hepimiz 80`li yaşlara yaklaşmış kişileriz. Ama geçmişe özlem duymamak elde değil. Bu yaptığımız organizasyonla ilkokul arkadaşlarımıza ulaştık. Buluşmaya Avanos dışında olan arkadaşlarımız bile katıldı. Yaptığımız sohbetlerde tekrar o yıllara döndük. Hep beraber kimi zaman güldük kimi zaman aramızdan ayrılan arkadaşlarımız aklımıza geldi duyulandık`` diye konuştu. 
ÜLKEMİZE KATKI SAĞLAMAYA ÇALIŞTIK
İlkokula başladıkları yılların hem dünya hem de Türkiye için zor yıllar olduğunu, her yerde İkinci Dünya Savaşı`nın sıkıntılarının yaşandığını ifade eden Demircioğlu, arkadaşlarıyla o dönemleri konuşurken, savaş döneminde Türkiye geneli ve Avanos`ta yaşanan sıkıntıları tekrar hatırladıklarını kaydetti. Zor şartlar altında öğrencilik yaptıklarını fakat o günlerin tadının çok farklı olduğunu belirten Demircioğlu şöyle devam etti: ``Ülkede yokluğun en fazla hissedildiği dönemde biz okula başladık. Cumhuriyetin en büyük nimetlerinden biri olan eğitim hakkına ulaşabilmenin ayrıcalığı da, sorumluluğu da vardı üzerimizde. Çünkü o yıllarda okul olmayan yerler vardı. Biz de bu bilinçle okuyup ülkemize katkı sağlamaya çalıştık. Farklı meslek gruplarında eğitimine devam eden çok arkadaşımız oldu. Ülke geneline dağıldık ama birçoğumuz emekli olup Avanos`a döndü. Dönmeyenlerle de bu etkinlik kapsamında görüşmüş olduk. Ömrümüz olursa bundan sonraki yıllarda da bir araya gelmeye çalışacağız. Zaten o dönemden kaç kişi kaldık ki. Bugün 7`si kadın olmak üzere 21 ilkokul arkadaşımızla buluştuk. Gelmeyenler de oldu tabi. İnşallah o arkadaşlarımız da önümüzdeki seneye yapacağımız etkinliğe gelirler. Gençlere tavsiyem, vefalı olun, arkadaşlarınıza, akrabalarınıza birlikte zaman geçirdiğiniz herkese vefalı olun. Biz örneğinde olduğu gibi yıllar sonra bile bir araya gelin ve kurulan arkadaşlıkları devam ettirin.``