Anadolu`da, günümüzden 5 bin yıl öncesinde Hititler `den başlayıp 21. yüzyıla kadar ulaşarak bölgede ekonominin temel kollarından biri haline gelen çanak ve çömlekçilik, Kapadokya bölgesinde, geçmişin köklü izlerini geleceğe taşıma yönünde de önemli bir işlev üstleniyor.

Kapadokya bölgesinin ana merkezi Avanos?ta sayıları 150?yi bulan birbirinden hünerli çanak ustaları ile özellikle son yıllarda önemli çıkışlar yakaladı.

Çanakçılığın genç ve ünlü ustalarından Şaban Topuz, 26 yıldan beri sürdürdüğü bu meslek kolunun Anadolu`nun günümüze kadar ulaşan ve yaşamayı başaran köklü meslekler içerisinde ilk sırada yer aldığını söyledi.

Son yıllarda yapılan birçok bilimsel araştırmalarda naylon ve plastik kullanımı ile hastalıkların çeşitliliğinde de artışlar yaşandığını savunan Topuz, çanak ve çömlek ürünlerinin yaygın hale gelmesi ile bu yönde önemli adımların atılabileceğini söyledi.

Topuz, Üretilen ürünlerin bir toprak olduğunu belirterek, bölgeye has toprak önce hamur olarak yoğruluyor ve biz sadece bunlara şekil veriyoruz, bir süre kurutulduktan sonra artı 1000 derecede fırınlanarak pişiriliyor.

Halkımız inanıyorum ki hiçbir kimyasal bileşim taşımayan, tamamen toprakla özdeş konumundaki çanak ve çömlek kullanımlarını artırırlar ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa da kendiliklerinden davetiye çıkartmazlar dedi.

İlçeye gelen yerli ve yabancı turistler ustaların maharetli ellerinden çıkan ürünleri yapım aşamasında ilgiyle izliyor. Denemek isteyen bazı turistler de tezgâh başına geçip hünerlerini sergiliyor. Haber: Alpaslan Körükcü