Gazi Orta Okulu 8. sınıf öğrencileri Teknoloji Tasarım Öğretmeni Canan Yolveren liderliğinde pet şişeden dinozor, yarış arabası ve uçak yaptı.

Okul içinde bir derslikte Teknoloji Tasarım Öğretmeni Canan Yolveren?in öncülüğünde, 48 öğrenci, doğada yaklaşık 2 bin yılda kaybolan pet şişeleri toplayarak, geri dönüşüm bilincini aşılamak için inanması zor bir çalışmaya imza attılar. Öğretmen ve öğrenciler, gerçeğinden ayırt edilemeyecek şekilde Formula 1 yarışlarında kullanılan yarış arabası, uçak ve dinozor maketi yaptılar.

Gazi Orta Okulu Teknoloji Tasarım Öğretmeni Canan Yolveren yaptığı açıklamada, bu fikrin, geçtiğimiz sezon okulların kapalı olduğu dönemde, yeni sezon için ne yapabilirim diye düşünürken geldiğini, araştırma yaparken böyle bir çalışmaya karar verdiğini söyledi.

Plastik şişelerle ilgili araştırma yaparken geri dönüşüm projeleri gördüğünü ve böyle bir çalışma yapmaya karar verdiğini belirten Yolveren, ?Evde kendi kullandığım şişeleri sürekli biriktirmeye başladım.

Sonra öğrencilerime dönemin başında bilgi verdim böyle böyle yapacağız, sizde şişelerinizi atmayın evde biriktirin. Çevrenizde gördüklerinizi toplamaya başlayın dediğini ifade ederek, toplanan şişeleri okulda depolamaya başladıklarını söyledi. Yolveren, neler yapacağımıza karar verdik.

Dinozorlar, araba ve uçak yapmaya karar verdik. İlk olarak arabadan, tekerlerinden başladık yapmaya.

Sonra dinozor ve uçak yaptık dedi. Öğrencilere projeyle çevre bilincini de aşılamak istediklerini kaydeden Yolveren, ?Çevre bilincini aşılamak istedik. Şişelerin doğaya verdiği zararı bildiğimizden dolayı çocuklara geri dönüşümü aşılamak, çevreye karşı bilinçlendirmek amaçlı bu projeyi hayata geçirdik? diye konuştu.

Çalışmanın 6 ay sürdüğünü kaydeden Yolveren, yapılan maketlerin sergileneceğini belirtti. Okul öğretmenlerinden Polat Erdem de, bir makete yaklaşık 2 bin şişe gittiğini, belirterek, 48 öğrenciyle birlikte 6 ay boyunca çalışma yaptıklarını söyledi.


Erdem, amaçlarının doğadaki atık maddelerin tekrar kazanılması olduğunu kaydetti. 8. sınıf öğrencisi Züleyha Düşmez ise, ?Bu projede biz geri dönüşümü amaçladık. Geri dönüşümü bize öğretmenlerimiz aşıladı. Şişeler çevremizde çok olduğu için bulmamız kolay oldu.

Doğada 2 bin yılda kaybolduğu için doğaya da çok zarar vermekte. Güzel bir şey yapmak için çevremize de bunu göstermek istedik. Bunların atılmaması gerektiğini, güzel amaçlarla kullanılabileceğini göstermek istedik? dedi.
Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ