Seslerin olmadığı dünyaya yeni bir pencere açan kursta, yüzlerdeki mimikler ve ellerin ahenkli ritmi, işitme engelliler için bir dil oluyor.

Nevşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü bünyesinde faaliyetlerini sürdüren Kapadokya Eğitim Merkezi (KAPEM) tarafından işitme engelli vatandaşlarla daha rahat iletişime geçebilmesi için Türk İşaret Dili kursu açıldı. Kurulduğu günden bu yana açtığı kurslarla Nevşehir’de binlerce kişiye farklı konularda eğitimler veren ve örgün eğitimde kentte öncülük eden Kapem’de, uzman eğitmenlerce verilen kursa gelen gençler, birbirlerini anlamak için el ve kol hareketlerini kullanarak tanışma işaretleri, renkler, sayılar ve ikili diyalog esnasında en sık kullanılan kelimelerin yanı sıra, Türk İşaret Dili kurallarını da öğreniyor.

Her kelimenin farklı bir işarette kendini bulduğu kursta, her işaret de bir işitme engelliye ses olacak.

Kursta öğretmenin el ve kol hareketlerini tekrarlayan kursiyerle, her hareketin de ne anlama geldiğini öğreniyor. Kursiyerler ayrıca günlük yaşamda işitme engelli bireylerin iletişim kurabilmek için neler yaşadığına da yakından tanıklık ediyorlar.

120 saat sürecek eğitimlerin ardından kursiyerler, kurstan öğrendikleriyle artık işime engelli bir vatandaşla rahatlıkla konuşabilecek ve yalnız olmadıklarını gösterecekler. Kurs sonunda yapılacak olan sınavda başarılı olan katılımcılara MEB onaylı sertifika verilecek.