TÜRKÇE ADI     : BÜYÜK FİRAVUN FARESİ EŞEKARISI

LATİNCE ADI    : MERINGOPUS CALESCENS- AMBLYJOPPA FUSCIPENNIS 

İNGİLİZCE ADI : LARGE ICHNEUMON WASP 

Meringopus Calescens 


Açıklama 

Büyük Firavun Faresi Eşekarısı Ichneumonidae familyasındaki böceklerin 2500 tane türünü tanımlamak için kullanılan bir terimdir. 

Tanımı 

Büyük Firavun Faresi Eşekarısı dişilerde 10-13 mm, erkeklerde 10-15 mm bir uzunluğa ulaşabilir. Dişinin iki turuncu bantı ve beyaz uçlu siyah karnı varken, erkeğin siyah ve sarı bantlı karın görünümü vardır. 

Yaşam Döngüsü Ve Beslenme 

Bu arılar, diğer böceklerin yumurtalarına kendi yumurtalarını bırakırlar. Parazitoit larva diğer böceğin yumurtasını yiyerek yetişkin bir arı olarak ortaya çıkmaktadır. 

Birçok Firavun Faresi Eşekarısı’ndaki özellik, arkasında bulunan testeresini kullanarak ağacı matkap gibi delmesi ve sonra da, yumurta borusu ile yumurtasını başka böceklerin kozasını içine bırakmasıdır. Büyük Firavun Faresi Eşekarısı ağacı delmeden önce, altlarındaki böceğin tam  konumunu tespit etmek için uzun antenlerini kullanırlar. Bu oldukça korkunç yaşam döngüsüdür. Ama firavun faresi eşekarılarının, çevremizdeki zararlı böcekleri önemli sayıda ortadan kaldırmak gibi son derece önemli görevleri vardır. 

Alcon mavi kelebeği yumurtasını bir bitkinin üzerine bırakır. Yumurtadan çıkan larva bir süre bitkinin yapraklarını yiyerek beslenir. Eninde sonunda yere düşer. Yere düşünce feromon salgılıyor, onu bulan karıncalar feromondan dolayı onu kendi larvaları zannedip yuvalarına taşırlar. Orada feromon salgılamayı sürdürür, onu kendilerinden zanneden karıncalar besleyip temizlerler. Buldukları mavi kelebek larvasını getiren karıncaların yuvasında 5-6 tane larva olabilir. 
Büyük Firavun Faresi Eşekarısı içinde alcon mavi kelebeği larvalarının olduğu karınca yuvasını bulur. Üstelik bunu o larvalar kendilerine bakan karıncanın feromonunu salgılarken yapar. Yuvadan içeri girince karıncaların saldırısına uğrar. Başka bir feromon salgılayıp karıncaların kafasını karıştırır, karıncalar birbiriyle savaşmaya başlar. Bakım odasına gidip kelebek larvalarını bulur. Bu larvalara kendi yumurtasını enjekte eder. Eşekarısı işi bitince çıkıp gider. Karıncalar normal hayatlarına ve larvaları besleme işine devam ederler. Aradan zaman geçer, larvalar koza örer. Kozadayken hala karıncalar onlarla ilgilenip onları temizlemeyi ihmal etmezler. Kozaların biri açılır, içinden alcon mavi kelebek çıkar. Yuvayı terk edip çıkar, döngüyü yeniden başlatmak üzere hayatına başlar. Diğer koza açılır ama içinden çıkan şey alcon mavi kelebeği değil. İçinden çıkan şey Büyük Firavun Faresi Eşekarısı’dır. İçine eşekarısı yumurtasının enjekte edildiği kelebek larvasının kozasına girer ve sonuçta eşekarısı olur.  

Biyoloji 

Yetişkinler temmuz ve ekim ayları arasında bulunabilir. 

Dağılımı 

Bu tür; Afganistan’da, Hindistan Yarımadası’nda, Güney Çin’de, Güneydoğu Asya’da, Java’da, Endonezya’da, Bali’de, Borneo’da, Avustralya’da, Filipinler’de, Tayvan’da, Japonya'nın Ryukyu Adaları’da, Kuzey Afrika'da, yakın doğu'da ve Avrupa'da yaşamaktadır.   

Tanımı 

Popülasyonu  yaygındır ama çok fazla değildir. Boyutları 16-28 mm’dir. 

Sinonimleri 

Amblyteles fuscipennis Wesmael, 1845
Calajoppa fuscipennis (Wesmael, 1845)
 
Beslenme 

Yetişkinler nektarla beslenirler. Larvalar ise, yaygın olarak Sphingidae familyasından büyük kelebeklerin tırtıllarında gelişir.

Konukçuları  

Acherontia atropos ve  Deilephila porcellus. 

Biyoloji 

Bu arıların uçuş süresi, ilkbahardan sonbahara kadardır. Kafa siyah, gözleri arasında beyaz lekeler vardır. Beyaz omuzları siyah gövdesi vardır. Clypeus (eklem bacaklıların kafasının önündeki plaka)  koyudur. Karın kırmızı, tibialar (baldırlar) siyah, arka tüysüz, ayaklar turuncu ve koyu değildir. Bütün erkeklerde antenler siyah ve dişilerde orta kısım beyazdır. Kanatlar karatılmıştır, pterostigma (bazı böceklerin kanatlarında kalınlaşmış bir opak nokta) koyu sarıdır. Aynalar beşgendir.   

Habitat 

Çayırlar, orman kenarları, parklar, gölgelikler ve açıklık alanlar. 

Dağılımı 

İngiltere, Danimarka, İsveç, Norveç, Belçika, Hollanda, Almanya, Polonya, Çekya, Slovenya, Avusturya ve Türkiye.