Sevgili okurlarımız; bu hafta sizlere Camilerimiz ve Din Görevlileri haftası konusunu işleyeceğiz. Halkımızın, Cami ve Mescitlerimize olan ilgisini canlı tutmak gayesiyle her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 1986 yılından beri ülkemizde 1- 7 Ekim tarihlerinde Camiler ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanır. İslam’da Caminin ve Din görevlisinin işlevi hakkında çeşitli programlar, etkinlikler yapılır.

Camiler ve Din Görevlileri Haftasında Neler Yapılır?

Kamu kurum ve kuruluşları, hastane ve hapishaneler ziyaret edilir. Vaaz ve hutbelerde İslam’da camilerin yeri ve öneminden bahsedilir. Diyanet işleri Başkanlığından veya ilahiyat fakültelerinden konferans için konuşmacılar davet edilir. Konu ile alakalı kitap, dergi ve mecmualar dağıtılır, mevlid-i şerifler okutulur. Halkımıza lokma ve etli pilav ikramları vs. yapılır. Ölmüşlerimizin ruhlarına hatimler indirilir. Kısaca, bu hafta boyunca ülkemiz ve ilçemiz genelinde güzel hizmetler edilir.

CAMİ NE DEMEKTİR?

Cami kelimesi Arapça bir kelime olup: ‘’Toplayan, bir araya getiren yer. Toplanma yeri’’ demektir. Camilerimiz, ‘’ibadet etme, Allah’ı anma, eğitim-öğretim, birlik ve dirlik, huzur ve sükûn mekânlarıdır. Daha geniş manasıyla Cami: ‘’Yeryüzündeki Müslümanların, genç-ihtiyar, çoluk-çocuk, zengin-fakir, âlim-cahil, köylü-şehirli, avam-havas demeden günde beş vakit bir araya geldikleri, omuz-omuza, diz-dize, gönül-gönüle vererek kaynaştıkları hiçbir ayrımcılığın yapılmadığı, hiç bir insanın ayıplanıp dışlanmadığı mukaddes mekânlardır. Kutsal mekânlarımız olan camilerimizde herkes eşittir.
 

YÜCE KİTABIMIZ KURANDA CAMİLERİMİZLE İLGİLİ AYETLER
Yüce Allah Kur’an-ı Kerim’de: ‘’Şüphesiz mescitler (Camiler), Allah’ındır. O halde Allah ile birlikte hiç kimseye kulluk etmeyin.’’ Buyurmaktadır. (Cin süresi,18.ayet)

Ayet-i kerimeden de anlaşılacağı üzere, İslam’da camilerin önemli bir yeri vardır. Allah’ın evi olarak kabul edilen camiler, İslam’ın alameti sayılmıştır.

Sevgili Peygamberimiz: ‘’Yeryüzünde Allah’a en sevimli yerlerin camiler‘’ olduğunu bildirmiştir.(Müslim-salât 53)

GÜNLÜK YAŞANTIMIZDA CAMİLERİMİZİN YERİ VE ÖNEMİ

Yüce Allah, caminin önemini Kuran’da şöyle bildiriyor: “Allah’ın mescitlerini, ancak Allah’a ve ahiret gününe iman eden, namazlarını dosdoğru kılan, zekâtlarını veren Allah’tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte, doğru yola erenlerden olmaları umulanlar bunlardır.”[Tevbe süresi,18.ayet] Sevgili Peygamberimiz ise: “Kim Allah rızası için bir mescit yaptırırsa, Allah da bunun karşılığında ona cennette bir köşk ihsan eder.” buyurmuştur. (Buhari, salât,65) Allah c.c bir kutsi hadis-i şerifte: "Benim yeryüzündeki evlerim mescidlerdir. Orada beni ziyaret edenler, o mescitleri ihya edenlerdir." buyurmaktadır.

CAMİLER VE MESCİTLER NE İŞE YARAR?

1- Namaz kılınır, Cemaatimize yönelik olarak, Vaaz -İrşad ve Nasihat programları tertip edilir.

2- Aile, iffet, nikâh ve evlilik konularının öneminden bahsedilir.

3- Helal-Haram bilinci, Vatan ve Millet sevgisi anlatılmaktadır.

4-Camilerimizde ayrıca, yaygın din eğitimi ve yaz Kur’an kursları verilmektedir.

5-Yine camilerimizde, bizi biz yapan milli ve manevi değerlerimiz, ahlaki ve örfi geleneklerimiz dile getirilmektedir.

6-Milli birlik-beraberlik- kardeşlik ve dayanışma duyguları ile ortak değerlerimiz ve zenginliklerimiz; Şehitlik – Gazilik ve Vatan savunmasının önemi anlatılmaktadır.
7-Allah katında üstünlüğün ancak ‘’Takva’’ da olduğu, insanlar arasında ırki bir üstünlüğün olmadığı anlatılmaktadır.
8-Dini ve Milli bayramlarımız, Mübarek kandillerimiz ve faziletleri anlatılmaktadır.

9-Mevlid-i şerifler okunur, dualar ve zikirler edilir, mukabeleler okunur.

10-Cennet-Cehennem ve Hesap bilinci, ahiret inancı, ölümden sonraki hayat inancı anlatılmaktadır.
 

CAMİLERDE UYULMASI GEREKEN ADABLAR

1-Camiye mümkün olduğunca sağ ayakla girilip, sol ayakla çıkılır.

2-Camilerimize ‘’Besmele çekerek’’ girilmelidir.
3-Namaz kılanların önünden geçilmemelidir.

4-Ön saflar boş iken, arka saflarda namaza durmak hiç doğru değildir. Ön saflarda namaz kılmak daha faziletlidir.
5-Daha fazla sevap kazanayım diye ön safa geçmek için cemaate eza ve eziyet vermek, onları çiğneyerek ön safa geçmek de doğru değildir.

6-Camilerimizde, ezan okunurken, Vaaz edilirken, Hutbe okunurken ve Kur’an-ı kerim okunurken konuşmak doğru değildir. Sessizce bunları dinlemek gerekir.

7-Camilere girilirken mutlaka telsiz ve cep telefonları kapatılmalı veya sessiz konuma getirilmelidir. Çünkü namaz esnasında çalan cep telefonları, camide namaz kılan bütün cemaatin dikkatini dağıtmakta ve cemaatin namazının huşusunu azaltmaktadır.

8-Yine camilere Sarımsak-Soğan vs. sebzeler yenilerek gelinmemelidir. Çünkü soğan ve sarımsak türü sebzeler etrafa rahatsız edici kokular veren sebzelerdir. Sevgili peygamberimiz: ‘’Kim soğan ve sarımsak yerse, bunların kokusu geçinceye kadar camiye gelmesin.’’ buyurmuşlardır.

9-Kısaca, camilerimizde, namazın huşusunu azaltacak, insanları rahatsız edecek ve insanların dikkatini namazdan başka yönlere sevk edecek fiil ve davranışlardan kaçınmak gerekir.

10-Camiye en güzel ve en temiz elbiselerimizi giyerek gitmeliyiz.

Kur’an-ı kerim’de Allah c.c: “Ey Âdemoğulları! Her mescide gittiğinizde en güzel elbiselerinizi giyinin.” buyurmaktadır.(Araf süresi,31.ayet)

O halde Camilerimiz ve Mescitlerimizin daha etkin olarak hayatımızda yer alması için biraz daha zaman ayırmalıyız. Müslüman bir ülkede ne yazık ki Namaz kılan insanların sayısı azalıp gitmekte. Camilerimiz artık sadece, Cuma namazlarında, Bayram Namazlarında, özel günlerde, Kandil gecelerinde ve Ramazan ayında doluyor yada Cami de cemaat sayısı artıyor. Fırsat buldukça Namazlarımızı Camilerde kılmaya gayret etmeliyiz ve Din Görevlisi olan kardeşlerimize saygı gösterip onlara yardımcı olmalıyız. Çünkü bir insanın doğumundan vefatına kadar her zaman yanında olan Din Görevlilerimiz hayatımızın olmazsa olmazıdır. İnsanlar Doğar, Din Görevlisi gelir Kulağına ezan okur, İnsanlar Din Eğitimini Din Adamlarımızdan alır ve öğrenir. İnsanlar Askere giderken, Hacca Umreye giderken, Din Görevlisi gelir Dua eder,

İnsanlar Düğün yaparlar, Din Görevlisi Dua eder, Nikâh Kıyar, İnsanlar Vefat eder, Din Görevlisi yıkar ve defin işlerini yapar. Daha sayılamayacak kadar topluma her alanda faydalı hizmetler veren Din Görevlilerimize gereken saygıyı, desteği, ilgi ve alakayı göstermemiz gerekir. Haftanız mübarek olsun ve hayırlara vesile olsun Sevgili DİN GÖNÜLLÜSÜ kardeşlerim. Allah yar ve yardımcınız olsun.

ALİ ÖZCAN / NEVŞEHİR.