İsim olarak kullanılır, bir yerin ya da yapının ön tarafını belli eder. Belli bir düşünce veya istek çevresinde birleşmeyi anlatır. Yan yön taraf anlamına gelir. Askeriyede savaşın sürdüğü bölge anlamındadır. Denizcilikte farklı ısıdaki suları tanımlar. Meteorolojide sıcaklık farkını izah eder. Arapça cebhedir. Atasözü olur, deyim olur, bileşik filli olur.

Sevmediğim tek anlamı insanlar arasındaki kutuplaşmadır.

Kurtuluş savaşı esnasında doğu, batı ve güney cepheleri vardı.

1930lu yıllarda Avrupa´da “halk cephesi” teriminin özel bir anlamı vardı. Çünkü o yıllarda Avrupa´da faşizme karşı direnişi sembolize ederdi.

Yetmişli yıllarda devrimci halk kurtuluş cepheleri vardı, hala da var ya.

Demokrat Parti iktidarı döneminde, başbakan Adnan Menderes tarafından kurulan bir siyasi oluşumdu Vatan Cephesi.

Soğuk savaş dönemleri dışında ne zaman bir cepheleşme oldu, ülke mahvoldu.

Cephe kelimesinin adını, savaş dışında kullanmak bile ayrıştırmaktır insanları.

Şimdilerde evet ve hayır cephesi şeklinde lanse ediliyor.

İşte tam da tehlike burada.

İster iktidar, ister muhalefet, bu şekilde kullanan kim olursa olsun ötekileştirmeye, ayrıştırmaya davetiye çıkarıyor demektir.

Evet ya da hayır diyen, neye diyor? Anayasa değişikliğinde düşünülen 18 maddeye. Bizlerin önüne iki seçenek koyuyorsunuz, bakın inceleyin beğenirseniz evet, beğenmezseniz hayır deyin diyorsunuz hepsi bu değil mi?

Biz tercihimizi düşüncemiz doğrultusunda, liderlerin ikna yetenekleri doğrultusunda, anlatımlardaki tutarlılık noktasında bakıp iki seçenekten birini kullanacağız. Her ikisi de vatanını ve milletini seven milyonlarca Türk insanının tercihi olacak. O halde evet cephesi ve hayır cephesi diye kamplaştırmak niye?

Hayır efendim! Ben bu iki cepheden birinde olmak istemiyorum.

Evet efendim! Ben, özgür irademle bu on sekiz maddeyi ölçüp biçip kabul ya da reddedeceğim.

Evet ya da hayır diyecek yüzlerce arkadaşım, dostum, akrabam ve komşum var. Bunların hepsi de vatanını ve milletini canından çok seven insanlar. Unutmayalım ki hepimiz referandum bittikten sonra yine bu vatan için kol kola olacağız.

Seçenek haksa, tercih helaldir.