Demokratik açık toplum olmanın ön koşullarını hazmetmek, sindirmek gerek.

Hesap verebilirlik açık toplum modeli, ayrıcalıksız ve sorgulanır olmak durumu demokratik toplumların temel koşulu kabul edilmiştir. Bu, kavramlar yerleşmemişse demokrasiniz yarı monarşiyi çağrıştırır.

Nasıl ki, Tevhit dinin de hiç kimse ayrıcalıksız değil, kimseye iltimas geçilmez, Peygamber dâhil (Allah’tan başka) hiç bir varlık kutsanamaz ise; demokratik toplumlarda da hiç kimse, yasaların üzerinde değildir ve kimseye iltimas geçilmez. Demokratik toplum da insan önce yurttaştır yurttaşlık ödevleri ile yasalara karşı ayrıcalıksız sorumludur sonra şu, ya da budur.

Son günler de demokratik toplum olmanın kısaslarının yerini kapalı, hesap verebilirlikten kaçınan, sorgulama sorgulana bilme eşiğini aşmışlık (üstünlük, kutsanmışlık veya iltimas) algısı geliştirilmeye çalışılmakta. Şöyle bir deyim vardır “ Timur’u arkana al ne söylersen söyle, ne yaparsan yap “ kanısı gelişmekte. Bu durum son derece yanlış ve Cumhuriyet’in, açık toplum olmanın demokratik rejimin bileşenlerine aykırı olduğu gibi Tevhit dininin temel dinamiklerine de aykırı kabul edilemez.

Toplumları var eden, bir arada tutan unsur aynı, Anne- Babadan kardeş olmaları değil inandıkları, ortak idealler ve yaşatmak istedikleri değer yargılarıdır. Bu durumu, hafife alamamak gerek...

YEREL SEÇİM İKTİSAT STRATEJİSİ

İktisat kültürü toplumlar da endüstriyel üretim ile paralel gelişir. Üretim yaparken üretilen materyalin, tüketim sonrası geri dönüşümüne kadar olan sürecin hesabını yapmak bir iktisat kültürü geliştirmek durumundasınız.

Bakın, bugün ambalajlı ürünler, market, Pazar poşet kavramı ve depoziteli ürünler gibi kavramlar da olduğu gibi.

Atık cisimlerin daha ilk toplanma yerinde ayrıştırılması gibi bir kavram yüz milyon, sınırına yürüyen ülke de henüz yaygınlaşmış değil bu ve benzeri birçok gerekliliğin gelişmemiş olmasının mümessili her şeyden önce, üretim kültürünün gelişmemesi olarak kabul etmeliyiz.

Tüketim toplumu, üretim yapan toplum gibi düşünüyor olması beklenemez de; üretirken yüzlerce mühendislik bilgi ve deneyimini kullanmak durumundasınız...

••••

İktisat mantığı yararlılık anlamını güder. Yararlılık dengeli ve pek çok yönlü olmalıdır. Çok yönlü iktisat yararlılığı yeni yükselecek olan bir kavram ama geçmişi de olan bir düşünce.

Yararlılık geçtiğimiz yıllar da iki- üç yanlıydı şimdi, daha kapsamlı ve başta çevreci olmak gibi daha bir çok yeni bileşenleri var.

••••

Siyasi Partiler de yararlılık kavramı demokrasinin gereği seçmen kitlesinin beğenisini kazanma, iyi iletişim kurma, seçmenin lisanına tercüman olma, seçmenin taleplerini iyi okumak ve her şeyden önce seçmenin gönlünü kazanmak.

İdeolojik kavramlar bütün dünya da son buldu ve artık ideolojik birliktelik yararlılık sağlamak olmaktan çıkmıştır.

Yararlılık sağlamak, yukarda endüstriyel iktisat yararlılığından anlatmaya çalıştığım gibi... geçmiş yıllar da olduğu gibi iki- üç yanlı yararlılık değil daha çok yönlü yararlılık gerektirmektedir.

Siyasette de öyle, çok yönlü yararlılık amaç edinilmeli yoksa seçim, siyaset iktisattı günümüz seçmen beklentisini karşılamaz.

O zaman da siyasi parti seçmen nazarında tutunamaz kitle partisi olamaz.

Seçim ittifakına gelince; her ne kadar tavanda siyasi partiler ittifak yapsa Liderler sıkı işbirliği görüntüsü verseler de seçmen, taban da ittifakını kendisi yapıyor. Son genel seçim sonuçlarını okumaya çalıştığımız da böyle bir durumla karşılaşıyoruz.

••••

Yerel seçimlerin, tavan da yapılan ittifakın belirleyicisi taban da BDP’nin ve İYİ Parti’nin belirleyici açık. Yerelde AKP’yi ayrıca riskli konuma sokacak beklenilmeyeni beklemek durumu ise AKP’nin kendi seçmeninin ayrışmasına AKP’nin blok oylarının eksilmesine bağlı.

Eğer AKP’nin blok oyunda kopma/ayrışma olmaz ise diğer CHP+BDP+İYİ Parti’nin oyları bloku karşılamaya bilir. Çünkü birleşme birebir kayıpsız karşılanmayacağı kaçınılmaz.

Doğrusu seçimlere az bir zaman yok. Mart sonuna kadar siyasette nelerin yaşanılacağını şimdiden kestirmek olası değil. Her halükarda CHP, AKP’nin blok oylarından bir parça koparmak durumu dışında kalması kaçınılmaz gözükmekte.