Nevşehir’de Kahvecidağı Mevkii’nde 21 Şubat Orman Haftası dolayısıyla depremde hayatını kaybedenler anısına “Deprem Şehitleri Ormanı”nda fidan dikimi etkinliği gerçekleştirildi.

Nevşehir Valiliği koordinesinde yapılan etkinliğe, Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, Nevşehir Belediye Başkanı Mehmet Savran, Cumhuriyet Başsavcısı İsmet Çınar, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Bahittin Murat Yakın, İl Emniyet Müdür Ali Loğoğlu, Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Mutluhan Akın, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Kamil Duru, AK Parti İl Başkanı Ali Kemikkıran, Orman İşletme Müdürü Ersoy Torun, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Tören depremde hayatını kaybedenlerin anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.

“HER YIL 8 TANE ORMAN KURUYORUZ”

Nevşehir Orman İşletme Müdürü Ersoy Torun, asrın felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifa diledi.

20. yüzyıla kadar doğal nedenler ve bilinçsizce kullanım nedeniyle ormanların yok edildiğini aktaran Torun, “Bunun yaptığı tehlike dünyanın ve insanların geleceğini ciddi şekilde tehdit eder olmuştur. Havanın suyun toprağın oluşturduğu güzelliklerin korunması gün geçtikçe daha da önem kazanmaktadır. Birleşmiş milletler örgütü konuyu uluslararası bir sorun olarak ele almış ve 21 Mart günü başlayan haftayı Orman Haftası olarak değerlendirmeyi ön görmüştür ve ön görü dünya kamuoyunda kabul görmüş ve ilk olarak 1971 yılında 21 Mart Haftası Orman Haftası olarak Kutlanmaya başlanmıştır. Her yıl 7 ilçe ve il merkezi olmak üzere yaklaşık 1000 dönüm alanda 8 tane orman kuruyoruz. Buna yaklaşık 2-3 yıldır devam ediyoruz.” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 12.32.07 (11)

“NEVŞEHİR’İ YEŞİLİ BOL BİR ŞEHİR YAPMAK ADINA ÇALIŞIYORUZ”

Başkan Savran da, 6 Şubat'ta Türkiye’nin büyük bir felaketle sarsıldığını ancak bu milletin bir kez daha birlik ve beraberlik göstererek bu felaketin yaralarını hızla sardığını ve sarmaya devam ettiğini söyledi.

Tüm şehirlerde olduğu gibi Nevşehir'de de modern depreme dayanıklı ve yeşili bol bir şehir yapmak adına çalışmaları devam ettirdiklerini aktaran Savran, “Hem 6 Şubatta hayatını kaybeden depremzede şehitlerimizi anmak için hem de şehrimizin yeşiline biraz daha yeşil katmak için buradayız. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Her şey güçlü bir Türki'ye için.” diye konuştu.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 12.32.07

“ÜLKEMİZ BİR AFET ÜLKESİ”

Türkiye’nin bir afet ülkesi olduğunu dolayısı ile bu afetlerin varlığını değiştirilemeyeceğine göre afetlerle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirten Vali Becel ise, gençleri milletimizi bu afetlere hazırlama noktasında daha fazla çaba sarf etmek gerektiğini kaydetti.

“Tabiatla inatlaşmak yerine tabiatı anlayarak tabiatın diline uygun yapılarla birlikte yaşamayı ve insanların güvenli bir şekilde yaşamasını sağlamak durumundayız” diyen Becel, Nevşehir'de de bunu sağlamak adına bu sene 3'üncüsünü gerçekleştireceğiz. Ormanlar kurmak vesilesiyle aslında küresel ısınmamın etkisini biraz daha azaltmak için bir çabanın içeresindeyiz.” dedi.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 12.32.07 (1)

“NEVŞEHİR ORMAN AÇISINDAN EN ZAYIF İLLERDEN”

Türkiye'nin orman varlığı açısından en zayıf illerinden bir tanesinin Nevşehir olduğunu vurgulayan Vali Becel, “Topraklarının sadece yüzde 3 'ü ormanlarla kaplı. Ama Tarım ve Orman Bakanımızın bize verdiği hedef aslında başlattığımız bu orman projelerinin çok yerinde ve doğru olduğunu gösterdi. İnşallah bu sene bakanlığımızın desteği ile de kendi hedeflerimizi büyütme noktasında çok ciddi bir fayda sağlayacağını umut ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri, öğrenci ve vatandaşlar görevlilerce dağıtılan fidanları toprakla buluşturdu.

WhatsApp Image 2023-03-21 at 12.32.07 (9)WhatsApp Image 2023-03-21 at 12.32.07 (5)WhatsApp Image 2023-03-21 at 12.32.07 (2)

Editör: Mehmet Günay