Çalık yaptığı açıklamada ?Ökse otu özellikle meyve ağaçlarında asalak olarak yaşayan otsu bir bitkidir. Ökse otu, kalp ve tansiyon hastalıklarına faydası olduğu bilinen, 3-5 yaprağının kaynar suya atılarak çayının içildiğinde kalp ve tansiyon hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.

Ancak, meyvesinin kuşlar tarafından yenildiğinden, kuşların ayaklarına veya gagasına yapışarak çevredeki ağaçlara dağılmasını sağlayan ve bu yolla neslini devam ettiren bir bitkidir.

Yapışkan tohumunun ağaç dallarına yapışması ile oraya kök salarak ağacın kök suyunu emerek büyümekte ve her yıl gelişerek daha çok meyve vermekte,

bu yolla döktüğü tohumlar o ağacın alt dallarına yapışarak kök salmakta, diğer tohumların da kuşlar aracılığı ile başka ağaçlara ulaşmasını sağlayarak her yıl daha çok ağaca ulaşmaktadır.

Kök saldığı ağacın birçok dallarına dağıldığında ağacın bütün gücünü emerek ağacın kurumasına neden olmaktadır. Özellikle sahibi tarafından bakılmayan ağaçlarda ve dağlık tepelik bölgelerde kendiliğinden yetişen badem ve alıç gibi ağaçlarda daha çok üreyerek, çevredeki bakımlı ağaçları tehdit etmektedir.

Nevşehir`imizin; Merkez, Avanos, Ürgüp ve Acıgöl ilçe sınırlarında daha yaygın olarak bulunan bu asalak bitki ile halkımızın mücadele etmesini bekliyoruz.

Ökse otunun kök saldığı bölgenin iyice kazınarak temizlenmesi veya kök saldığı ağaç dalının kesilmesi gerekmektedir.

Ağaç sahiplerinin sadece kendi ağacını temizlemesi yetmemekte çevredeki ağaçların da temizlenmesi gerekmektedir.

Bir ağacın yetişkin hale gelmesi, en az 10 yılda gerçekleşmekte olduğu dikkate alınırsa, bu otun hızla yayıldığı ve yetişmiş bir ağacın dallarını veya tümünü 2 yıl gibi kısa bir zamanda kuruttuğu dikkate alınırsa mücadelenin önemi daha iyi anlaşılacaktır.

Nevşehirlilerimizin daha yakından tanıdığı, adı ökse otu olan bu asalak otla top yekün bir mücadele yapmalarını bekliyoruz.

Yıllarca emek vererek yetiştirdiğimiz veya dağ tepelerde kendiliğinden yetişmiş ağaçlara sahip çıkalım, onların duyulmayan feryatlarına kulak verelim? diye konuştu. Haber: Alpaslan Körükcü