Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programa Vali Mehmet Ceylan, İl Garnizon Komutanı Jan. Kıd. Albay Metin Alkaya, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Emniyet Müdürü Metin Kalayoğlu, Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Programda konuşan Vali Mehmet Ceylan, bugünün çok değerli bir gün olduğunu ifade ederek, ?Bugün Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk?ün başöğretmen olarak ilan edilişinin ve 1981 yılından beri öğretmenlerimizin bir araya gelmeleri öğretmenlik mesleğinin önemi ve değerini hatırlatması açısı nedeniyle bugün bizim için çok önemli? dedi.

Öğretmenlik mesleğinin kelimelerle anlatılabilecek bir meslek olmadığını kaydeden Ceylan, insanı yetiştiren insana ruh veren, geleceğine yönelik idealler veren,

bilginin en üst seviyeye ulaştığı dünyada bilgiyi, tekniği en iyi şekilde öğreten öğretmenlerimizin değerini, önemini bir kez daha vurgulamak için bu gün sizlerleyiz. Öğretmenlik, yavrularımızın eğitilmesi, onların işlenmesinde çok önemli yeri olan müstesna bir meslek? diye konuştu.

Öğretmenevi hakkında da bilgi aktaran Ceylan, Nevşehir?de size daha iyi imkanlar sunabilmek için çalışıyoruz. Yıllardır eksikliğini hissettiğimiz öğretmenevimizin ihalesini yaptık. En kısa sürede tamamlanmasını bekliyoruz. Sizlere daha güzel ortam sunacağız dedi.

İl Milli Eğitim Müdürü Şimşek de konuşmasında, dünyanın tarihte hiç olmadığı kadar hızlı bir değişim içinde olduğunu belirterek, ?Bu değişimin temel motoru bilimdeki ve teknikteki takip edilemez hızdır.

Bilim ve teknolojiye hakim olan devletler, refah, itibar ve kuvvete sahip olmakta tabir yerindeyse dünya düzenini onlar kurgulamakta, hükümranlıklarını ve sahip oldukları medeniyetlerini diğer toplumlara ya gönüllü ya da zorla kabul ettirmektedirler.

Bilim ve teknik üretmek, medeniyet oluşturmak hiç bir milletin ve devletin tekelinde değildir. Hangi milletin, bilim, tefekkür, ahlâk, sanat gibi alanlarda geleceğe dair inançları, ülküleri varsa o milletler eğitim ve öğretim programlarını varmak istedikleri ufka göre şekillendirmişlerdir.

Başka bir deyişle bir toplumun bilim, teknik ve medeniyetteki her türlü ilerlemesi toplumun insan kaynaklarını üstün bir eğitim ve öğretim programlarıyla eğitmesi sonucunda oluşur.? Dedi.

Şimşek, ?Toplumların insan kaynaklarını belli bir program çerçevesinde eğiten öğretmenlerdir. Bu anlamda öğretmenlik, dünyanın her yerinde, milletlerin geleceğini inşa eden belki de en önemli ve en onurlu bir mesleğin adıdır.

Toplumda telkin gücü en fazla olan öğretmenler, etraflarındaki binlerce hatta milyonlarca genç beynin şekillenmesinden, onlara milli bir ülkü verilmesinden, her öğrencisine sahip olduğu medeniyet tasavvurunu nakşetmek ve örnek insan olmak gibi bir sorumluluğunun sahibidirler.

İnsan çok çabuk unutabilen, bütün güzellikleri ve erdemleriyle beraber, yanlışlıklara düşebilen, iyilikleriyle birlikte hataları da olan varlıktır.

Bu yüzden onun eğitimi doğumla birlikte başlayıp, çok yönlü olarak ölümüne kadar sürmektedir. Sürekli telkine, sürekli doğruyu-yanlışı öğrenmeye, eğitime ve rehberliğe ihtiyacı vardır. Bu rehberliği ve eğitimi toplumlarındaki insana sürekli hizmet olarak verenlerde öğretmenlerdir.

Kıymetli meslektaşlarım, konuşmamın başında dünya, tarihte hiç olmadığı kadar hızlı bir değişim ve dönüşüm içinde olduğunu ifade etmiştim. Bu hızlı ve dönüşüm bazı kavramların oluşmasına da yol açmıştır.

Kanaatimce bu kavramların en önemlisi bilgi toplumu kavramıdır. Bu kavramın içeriğini dolduran toplumlar bilgi toplumu olarak adlandırılmıştır. Tüm gelişmiş ülkelerin gelişmişlik çizgisi incelendiğinde en önemli unsurun, sosyal ve fen bilimlerindeki bilgi ve kavram üretme becerisi olduğu gerçeğidir.

Bu nedenle ülkeler ekonomik kalkınma ve sosyal gelişmelerini sağlamak ve sürdürmek için bilgi birikimlerini artırarak gelişmelerini tamamlamak, bilgiye erişmek,

erişilmiş bilgileri kullanmak, yaymak ve bunlardan teknoloji üretmek amacıyla yoğun bir rekabete girmişlerdir. Bu bağlamda bilginin değeri yer altı ve yer üstü kaynakların önüne geçmiştir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından öğretmenliğe adım adan öğretmenler Türk Bayrağı üzerine ellerini koyarak öğretmenlik yemini ettiler.

Daha sonra Cemil Meriç Sosyal Bilimler Lisesi öğrencileri oratoryo gösterisi sundu. HABER: Alpaslan Körükcü