Okul kütüphanesinde Osman Aytekin sınava girecek öğrencilere yazarlık ve gazetecilik üzerine yaşadığı deneyimlerini anlattı.

Söyleşiye öğrencilerle birlikte Okul Müdürü Uğur Çelebi ve Türkçe öğretmeni Hasibe Korkmaz da katıldı.

Gazeteci Yazar Osman Aytekin, yazarlık ve gazeteciliğe ortaokul öğrencisi iken ilgi duyduğunu ifade ettiği konuşmasında, “Ortaokul öğrencisi iken Türkçe kitaplarında yer alan edebi metinler beni cezp etmişti. Öğretmenlerimizin yönlendirmeleri ile kütüphaneye gidip düzenli olarak kitap okuyorduk. Televizyonun hayatımıza yeni girdiği dönemlerdi. Yani bizleri bir yerlere çekecek teknolojik pek fazla şeyler yoktu. Bu sebeple kitap okuyarak belirli bir ölçüde de olsa kitap okuma alışkanlığı edindim. Gazeteleri de okuyordum. Köşe yazıları olsun haberler olsun o sıralarda ben de bir yazar ve gazeteci olabilirim diye düşündüm. Bu düşünde aklımdan çıkmadı. İlgi duydum, ulusal gazetelere yazılar gönderdim. İlkyazım 1984 yılında yayınlandı. İlkyazının yayınlanması benim açımdan müthiş bir şeydi. Sait Faik “Her şey sevmekle başlar” diyor ben de diyorum ki bir şeyi severseniz başarılı olursunuz” dedi.

Gazetecilik zor bir meslek

Aytekin, gazeteciliğin zor bir meslek olduğunu, gazetecinin yorum değil haber vermesi gerektiğini belirttiği konuşmasında, “Gazetecilik her açıdan zor bir meslektir. Gazetecilik yapanlar genelde bir yerlerden emekli veya az da olsa biraz geliri olan kimselerdir. Bir haberle ilgili kulisleri dinleyeceksiniz, haber öncesi bazı bilgilere ulaşacaksınız. Bilgilerin doğruluğunu teyit edeceksiniz. Haberle ilgili farklı açılardan pek çok fotoğraflar çekeceksiniz ve o fotoğraflardan beklide çok azını kullanırsınız. Fotoğraf ve görüntülü çekim haber açısından önemli belge niteliği taşır. Bir gazeteci yaptığı haberi mutlaka fotoğraflamalıdır. Fotoğraf haberin her şeyini gösterdiği için önemlidir. Gazeteciliğin zor yalarından biri her haberi yazmak istersiniz ama yazamazsınız. Ya baskılarla karşılaşırsınız ya da saldırıya uğrarsınız. Yani gazetecinin başına her şey gelebilir. Ancak her şartta bir muhabir haberini yazmak zorundadır. Bizler de görevimizi yapmaya çalışıyoruz.

Ülkemizde gazetecilik imtiyazlıdır. Genelde gazete çıkaranların gazeteciliği kendi konumlarını güçlendirmek istediği de bir gerçektir. Basın ahlak ölçülerine göre haber yapılmalı, gazeteci haberine yorum katmadan, önyargıdan uzak, objektif kriterlere göre görevini yapmalıdır.

Bir gazeteci olarak unutamadığım olaylar geçti. Bazıları birer tatlı anı olarak kaldı. Bir kısmını yazdığım hikâyelerde de anlattım. İyi ve güzel bir meslektir. İnsanların sorunlarını dile getirmek, çözüm bekleyen konuları gündeme getirmek ve bazı şeylerin olumlu olarak gerçekleşmesini görmek bizleri mutlu ediyor. Gazeteciliğin en güzel yanlarından biri de buna benzer şeylerdir. İnsanların muhtaç olduğu alanlarda yardım elinin uzanmasına vesile oluyorsunuz” diye konuştu.

Yazar Aytekin, Til Ortaokulu Müdürü Uğur Çelebi´ye teşekkür etti. Okul Müdürü Uğur Çelebi de “Yazarlık ve gazetecilik meslekleri konusunda öğrencilerimiz bilgi sahibi oldular, teşekkür ederiz” dedi.