Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Nevşehir İl Temsilcisi Orhan Çalık, içme suyunun toplam suların içerisinde az bir yer kapladığını, dünyadaki suların çoğunun tarımda ve sanayide kullanıldığını belirterek, bu suların kullanım miktarı biz tüketicilerin taleplerine göre azalıyor veya çoğalıyor dedi.

Çoğu sebzelerin sofraya gelinceye kadar, birçok aşamadan geçtiğini söyleyen Çalık, ortalama; 1 kilo salatalık, 1 kilo kabak, 1 kilo domates, 1 kilo biber, 1 kilo fasulye için her birine ayrı ayrı 2?şer ton su harcanıyor diye konuştu.

Bu miktarın sadece ürünlerin sulama aşamasında kullanıldığını ifade eden Çalık, traktörden tarım aletlerine, gübreden zirai ilaçlara kadar birçok aşamada kullanılan suların hesap edilmediğini kaydetti.

Çalık şöyle devam etti: ?Görüyoruz ki, hiçbir ürün suyun yardımı olmadan imal edilemiyor. Sonuç olarak; Tükettiğimiz her sebze ve meyve, üzerimize giydiğimiz elbise, ayakkabı, çorap, mobilya, araba gibi her ihtiyacın bize ulaşmasında tonlarca su harcanıyor ve buna biz tüketiciler sebep oluyoruz.

O nedenle lütfen, suyumuzun kıymetini bilelim, suyu mümkün olduğunca tasarruflu kullanalım, su kaynaklarımızın gelecek nesillere de ulaşabilmesi için ağaçlandırma çalışmalarına hız verelim.? Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ