Tarım İl Müdürü Okan Yılmaz konu ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları belirtti;

"Bilindiği üzere yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hayvan hareketlerinde artış olacaktır.

Bu nedenle kurbanlık hayvan nakilleriyle muhtemel bir hastalığın ilimize bulaşmasını önlemek için, hayvan yetiştiricilerinin, hayvan nakliyeciliği yapan araç sahiplerinin ve kurbanlık alacak vatandaşlarımızın dikkat etmesi gereken kurallar bulunuyor.

Kurbanlık Hayvanlar Nereden Satın Alınmalıdır; Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları,

hayvan borsaları veya kurban hizmetleri komisyonunca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.

Kurbanlık Hayvan Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir; Hayvanların önce sağlıklı ve besili olması, hayvanların kulaklarının küpeli olması, 5996 sayılı veteriner hizmetleri, bitki sağlığı, gıda ve yem kanunu ve ilgili yönetmelikler gereğince;

il merkezi ve ilçelerden başka illere yapılacak her türlü hayvan ve hayvansal madde sevklerinde; menşeine en yakın yerdeki, il gıda tarım hayvancılık müdürlüğü hayvan sağlığı yetiştiriciliği ve su ürünleri şubesi veya ilçe müdürlüklerinden "veteriner sağlık raporu" alınması mecburidir.

Aynı il içinde yapılacak büyükbaş hayvan nakillerinde hayvan pasaportunun, küçükbaş hayvan nakillerinde ise nakil belgesinin bulundurulması yeterli olmaktadır.

Kurbanlık Hayvan Sevklerinde Hangi Aşılar Yaptırılmalıdır; Sevk edilecek büyükbaş hayvanlara şap aşısı ve küçükbaş hayvanlara da PPR aşısının yapılmış olması ve kulak küpesi bulunması zorunludur.

Trakya bölgesine hayvan nakillerin de ise bunların yanı sıra Bakanlığımız tarafından yayımlanan Genelgelerde belirtilen ilave özel şartlarında yerine getirilmesi zorunluluğu vardır.

AB hayvan refahı mevzuatına uyum kapsamında yayımlanan hayvanların nakilleri sırasında refahı ve korunması yönetmeliği" ile "canlı hayvan ticareti yapan satıcıların çalışma ve denetlenmesi ile ilgili usul ve esaslar hakkında yönetmelik"

gereğince; hayvan taşıyacak araçların sahiplerinin il müdürlüklerine müracaat ederek, düzenlenen eğitime katıldıktan ve araçlarında teknik ekipman ve donanımı tamamladıktan sonra  "nakliyeci yetki belgesi" ve araç sürücüleri içinde "Sürücü Yetki Belgesi" almaları gerekmektedir.

Hayvanların nakliyesi sırasında bakımlarından ve refahından sorumlu kişilerin de aynı şekilde eğitime katıldıktan sonra  "Bakıcı Yeterlilik Belgesi" almaları gerekmektedir.

Üreticilerimizin, İl / İlçe Müdürlüklerine müracaat etmeleri durumunda bu konularda kendilerine her türlü yardım yapılmaktadır.

Belirtilen şartlara haiz olmayan hayvanlar için kesinlikle veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecek ve hayvan pazarlarına girişlerine izin verilmeyecektir.

Kaçak sevk durumlarında ise 5996 sayılı kanunun 36. maddesi gereğince hayvan sahiplerine ve nakil vasıtaları sahiplerine idari para cezası verilmektedir.

Ayrıca yine aynı kanun maddesi gereğince "tanımlattırılmamış yani numaralı kulak küpesi bulunmayan sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçilerin nakil sırasında yakalanması hâlinde tüm masrafları sahibi tarafından karşılanarak en yakın kesimhanede kestirilerek, sahibine teslim edilmektedir.

Ayrıca kurban kesilen sığır cinsi hayvanların ve küçükbaş hayvanların kulak küpe ve pasaportları hayvan sahipleri, kasaplar, muhtarlar, belediye zabıta görevlileri, vasıtasıyla Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüklerine 31 Ekim 2014 tarihi Cuma günü mesai bitimine kadar teslim etmeleri gerekmektedir.

4 Ekim 2014 tarihinde idrak edilecek olan Kurban Bayramında kurban kesmek isteyen vatandaşların kurbanlarını dini hükümlere, sağlık şartlarına ve çevre temizliğine uygun olarak kesmeleri büyük önem arz etmektedir.

Bu nedenle yaklaşan Kurban Bayramı kurbanlık alıp satacak, kesecek ve nakledecek kişilerin aşağıdaki belirtilen hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir.

Kurbanlık Hayvanların Satın Alınacağı Yerler; Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu`nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.

Kurbanlık hayvan alırken hayvanların sağlıklı, besili olması, il dışından gelen hayvanların veteriner sağlık raporunun bulunması, hayvanların kulaklarının küpeli olması, büyükbaş hayvanların yanlarında pasaportlarının bulunması ve küçükbaş hayvanların yanında nakil belgelerinin olması hususlarına dikkat edilmelidir.

İlimizden Kurban Bayramı münasebetiyle İstanbul`un Anadolu yakası ve Trakya`ya hayvan sevki sadece Bakanlığımızca belirlenen şartların yerine getirilmesi halinde yapılabilecektir.

Bu şartları taşımayan hayvanların Avrupa yakasına sevki yapılmayacaktır.

İstanbul`un Anadolu ve Avrupa yakası ile Trakya`ya kurbanlık hayvan sevklerine 19.09.2014 tarihinden itibaren başlanmış olup, bu tarihten önce hayvan sevk işlemleri gerçekleştirilmeyecektir.

Kurban kesilen sığır cinsi hayvanların ve küçükbaş hayvanların kulak küpe ve pasaportları; üreticiler, satıcılar, kasaplar, kasap yardımcıları, veteriner hekimler, muhtarlar,

belediye zabıta görevlileri, vekâletle kurban kesim organizasyonu yapanlar, din görevlileri ve diğer görevliler vasıtasıyla il veya ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine 31 Ekim 2014 Cuma günü mesai bitimine kadar teslim edilecektir.

Ayrıca kurban kesilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sayısı da müftülüklere 31 Ekim 2014 cuma günü mesai bitimine kadar bildirilecektir.? Haber: Erdal Kesici