Yapılan araştırmada aşırı yağlı yiyeceklerin diyabet ve obezite riskini artırmasının yanı sıra Parkinson`a da zemin hazırladığını gösterdi. Kapadokya Muşkara Haber Gazetesi sağlık köşesi yazarlarından genel cerrahi uzmanı Op. Dr. Şaban Beyazpınar,

fazla
 
yağlı yiyeceklerle beslenen farelerin obez ve diyabet hastası olduğunu ancak bu farelerde Parkinson belirtilerine de rastlandığını ve hayvanların erken öldüğünün görüldüğünü söyledi.

Sonuçları yayımlanan araştırmaya göre beslenme ve
 
parkinson arasındaki bağlantının anlaşılması için başka çalışmaların da gerekli olduğu, bununla beraber aşırı yağlı besinlerin tüketilmesinin alfa sinüklein proteininin birikimine yol açarak parkinson gibi sinir hücrelerinin zamanla işlevlerini kaybettiği hastalıklarda rol oynayabildiğini vurguladı. 

Öte yandan Amerikalı bilim adamlarının araştırması migren hastalarının parkinson`a yakalanma riskinin daha fazla olduğunu gösterdi. Araştırma orta yaşta migrenden muzdarip kişilerin Parkinson`a yakalanma riskinin 2 kat fazla olduğunu ortaya koydu.

Bilim adamları riskin göz bölgesinde parlak yıldızlar, yanıp sönen ışıklı noktalar, kıvılcımlar, şimşekler gibi şikâyetlerle tanımlanan auralı migrene yakalananlarda daha da arttığına dikkati çekti.

Migren ve
 
Parkinson ilişkisinin, beyindeki kimyasalların ve kan akışının dönemsel değişimine bağlı olduğu düşünülüyor.

Ayrıca bilim adamları beyindeki bu değişimlerin dopamin hormonunun salgılanmasını azalttığını, dopamin eksikliğinin
 
Parkinson ve migrende de görüldüğünü belirtiyor. Haber: Erdal Kesici