Nevşehir genelinde 9 projenin katılacağı Kayseri Bölge sergisine 3 tanesi Altınyıldız İlköğretim Kurumu öğrencilerinin olmuştu. Öğrenciler jüri sunumları online olarak yapmışlar ve biyoloji dalında sunum yapan Oğuz Vıcıl Kayseri Bölge 1’ncisi ,Nevşehir Bilim Sanat Merkezinde projelere katılan Bahadır Kağan Kart Bölge 1’ncisi olurken, tarih dalında sunum yapan Gizem Eylül Almas ve Efe Kağan Saygılı Bölge 2’ncisi olmuşlardı.

Öğrenciler Oğuz Vıcıl ve Bahadır Kağan Kart pandemi şartlarından dolayı yüz yüze yapılamayan Türkiye finali sunumlarını gerçekleştirdiler.

ÖĞRENCİNİN

ADI SOYADI

PROJENİN

ADI

PROJENİN

ALANI

OĞUZ VICIL

SOKAK KÖPEKLERİNDEKİ KİSTİK HİDATİDOZ HASTALIĞINDAN KORUNMAYI SAĞLAYACAK SİSTEM

BİYOLOJİ

GİZEM EYLÜL ALMAS

EFE KAĞAN SAYGILI

TARİHİ KARAKTER ÖĞRETİMİNDE OYUN YÖNTEMİNİN KULLANILMASI;

'ATANI BUL' OYUNU ÖRNEĞİ

TARİH

BAHADIR KAĞAN KART

NEVŞEHİR BİLİM SANAT MERKEZİ

RENK KÖRLERİ İÇİN RC TRAFİK SİNYALİZASYON SİSTEMİ

TEKNOLOJİ-TASARIM

Biyoloji dalında sunum yapan Oğuz Vıcıl’ın çalışması şu şekildedir:

“Halk arasında kist  hastalığı olarak bilinen Kistik hidatidoz hastalığının etkeni,Echinococcus granulosus adlı parazittir. Bu parazitin insanlara bulaşması sonucu iç organlarda kistik yapılar oluşmakta ve organların fonksiyonunu bozmaktadır. Bu sebepler insanlarda Ölümlere dahi neden olabilen ciddi bir halk sağlığı

sorunudur. Hastalığın insanlara bulaşması sadece ortamda köpeklerin varlığı ile söz konusu olmaktadır.Çünkü parazitin hastalık yapabilmesi için köpeklerin sindirim sisteminde form değiştirmesi gereklidir. Birçok gelişmiş ülke yıllar önce bu sorunu ortadan kaldırmıştır. Ancak bu esnada tüm başıboş köpeklerin öldürülmesi gibi insani olmayan yöntemler ile bunu gerçekleştirmişlerdir. Projede ülkemiz içinde göz önünde olmasa da ciddi sorun olan ve her yıl can kayıpları ile milyonlarca lira ekonomik zarara neden olan bu hastalığın ülkemize yaraşır şekilde hayvanları katletmeden ortadan kaldırabilmek için bir sistem ortaya konulmaktadır. Bu amaçla arduino geliştirme kartı ve RFID okuyucu kitinden faydalanılmıştır. Sistemin mekanik hareketlerinde step motorlar vasıtası ile olmaktadır. Mama düzeneğinde ilaçlı (praziquantel içeren) ve ilaçsız mamaların olduğu iki ayrı bölüm bulunmakta ve arduino kartından gelen komuta g.re salınım yapılmaktadır. Mama yemek için gelen köpeği çip vasıtası ile sistem tanımakta, eğer son iki ay içerisinde ilaç almamış ise ilaçlı mamadan yemesi sağlanmaktadır. Bu şekilde antiparaziter ilaçları alan hayvanlarda hastalığın gelişmediği ve insanlar için risk oluşturmadığı bilinmektedir. Oluşturulan sistem ile hem sokak hayvanlarının beslenmesi, hem de hastalık kaynağı olmadan insanlar arasında yasayabilmeleri mümkün olacaktır.

Bölge 1’ncisi Bahadır Kağan Kart’ın çalışması şu şekildedir:

“Renk körleri için en büyük sorun trafikte yaşanmaktadır.  Renk körlüğü olan canlılar, kırmızı, yeşil ve mavi renklerden bir ya da birden fazlasını ayırt edemez. Dolayısı ile bu durum renk körü olup ta trafikte araç kullanan sürücülerin için büyük bir problemdir Bu konuda yapmış olduğumuz literatür çalışmalarında renk körleri için güvenli bir trafik sinyalizasyon sisteminin olmadığını tespit ettik.

Projemiz ile geliştirdiğimiz sistemde, RC uzaktan kumanda modülünün verici kitini, trafik lambasına yerleştirdik. Trafik lambasından gelen ışıkların rengine göre verici kitine 3 farklı data (kırmızı, sarı, yeşil) sinyal gönderdik. Alıcı kitini ise model arabamıza yerleştirdik. Alıcı kitinin çıkış ünitesine uyarı sistemi (dur, hazırlan, geç) yerleştirdik. Böylece verici kitinden gelen sinyaller ile alıcı kitinde yer alan uyarı sistemini aktif olarak çalıştırdık. Projemizin sağlamış olduğu en büyük fayda ise renk körü olup ta trafikte araç kullanan sürücüler, trafik lambasında yer alan ışıkların renklerine bakmadan, araçta bulunan uyarı sistemi ile trafikte hareket edebilmektedir.”

Bu projelerde temel amaçlarının, bilim kültürünü geniş kitlelere yaymak, toplumda bilime olan ilgiyi arttırmak, özellikle çocukları ve gençleri tüm bilim alanlarında çalışma yapmaya özendirme olduğunu belirten Altınyıldız İlköğretim Kurumu’ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Öğrencilerimizin zekâ gelişimine katkıda bulunmak, öğrencilerin bilimsel yöntem süreçlerini kullanabilecekleri projeler hazırlayarak çevrelerinde karşılaştıkları problemlere çözüm yöntemleri geliştirmelerini sağlamak amacıyla hazırladıkları bu projeleri genele yaymak en önemli hedeflerimiz arasındadır.

Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak öğrencilerin gelişiminde bilimin katkısının vazgeçilmezliğine inanan bir kurum olarak bünyemizde bulunan alanında uzman öğretmenlerle fen bilimleri laboratuvarı, 3 boyutlu sınıf kullanarak, bilim gezileri yaparak büyüyen, yürüyen, üreten Türkiye’nin yarınlarının gerçek sahipleri olarak, araştıran, geliştiren proje ortaya koyan öğrenci yetiştirmek en büyük gayemizdir.

Aklın ve bilimin ışığında Türkiye'nin geleceğini yetiştirmeye devam ediyoruz. TÜBİTAK Araştırma Projelerinde Türkiye derecelerine ve bölge derecelerine sahip olan Altınyıldız İlköğretim Kurumu olarak projelerde emeği geçen öğrenci ve öğretmenlerimizi tebrik ve teşekkür ediyoruz.“