Kapadokya Bölgesi İllerini içine Alan Kayseri, Niğde, Kırşehir, Nevşehir ve Aksaray İl Başkanları, tarım ve hayvancılık uzmanı üyelerin ve misafirlerin de katıldığı 25 kişilik bir grupla bölgenin tarım politikaları ve sorunları tartışıldı.

Konuşmacılara Nevşehir İli ürünlerinin de tattırıldığı yemekli toplantıda oldukça verimli konuşmalar yapıldı.

İşçi Partisi ve MKK üyesi Mustafa Güleç Genel Kongre sonrası oluşan ?Köylü Bürosu? ülke genelinde bölgesel ve mahallî 4 farklı toplantı düzenlediğini ve bu toplantılarda halkın çok ilgi duyduğunu ve yaşamsal toplantılar olduğunu belirtti.

Ülke Emperyalist politikalarla yok edilmeye çalışılan Tarım ve Hayvancılığımızın bu bağımlılık ve etkilerden kurtulması için bu toplantı ve mücadelelerin şart olduğunu belirtti.

Nüfusumuzun %25?i tarım ve hayvancılıkla geçinmesine rağmen Hükümetin bu konulara yeterince eğilmediğini ve üreticileri mağdur ve aracıya mahkûm ettiğini belirtti.

Tarım maliyetlerinin çok yüksek olmasına rağmen satılan ürünün bunları karşılamaması ve birçok çiftçinin ülke genelinde devlet kurumlarına ve bankalara borçlu ve mahkûm edildiği çalışmalarımızda görülmüştür? dedi.

İşçi Partisi İl Başkanı Mustafa Soner Menekşe, Bölgemizde tarım, hayvancılık, doğa, su kaynakları ve turizm politikasının birlikte ele alınması gerektiğini, birçok ürünün daha verimli değerlendirileceğini söyledi.

Kayseri İl Örgütü Üyesi ve tarımcı olan Erdoğan Demir, Kayseri ve yöresine ait tarım ve hayvancılık sorunlarını ve çözümlerini anlattı. Köylülerin ürettikleri ürünleri satarak mazot ve diğer girdileri alamadıklarını, ürünlerin yeterince değerlendirilemediğinden bahsetti.

Ayrıca Sultansazlığı gibi sulak alanların doğal olarak yok olması yörenin turizm açısından da sıkıntılar yaratacağını, Kayseri yöresinde, üzüm ve pancar gibi önemli ürünlerin yeterince değerlendirilemediğini vurguladı. Niğde İl Başkanı Cem Yıldırım, Orhanlı Köyü örneğinde olduğu gibi köylülerin kendi haklarına sahip çıkması, verdikleri mücadelenin örgütlü çalışmalarla başarıya dönüştürülmesi gerektiğini belirtti.

Yine yöre patates tarımı ile ilgili söz alan Derinkuyu temsilcisi ve patates üreticisi Mustafa Yıldırım, toprak ve arazi sorunlarına ve üreticilerin yaşadıkları sıkıntılara değindi.

Kırşehir Yönetim Kurulu Üyesi, Tarım ve Hayvancılık sorunlarına ilişkin Kırşehir yöresi hakkında detaylı bilgiler verdi. Son olarak söz alan İşçi Partisi Ulukışla Belediye Meclis Üyesi ve üretici Niyazi Altınsu, yeni kurmuş oldukları Kiraz Üreticileri Birliği hakkında katılımcılara bilgi ve tecrübelerini aktardı.

Soğuk hava depoları kurulması konusunda çalışma yaptıklarını ve Pazar sorunlarının çözülmesi için çalıştıklarını, İleriki bir tarihte bu konuda panel yapılması konusunda katılımcılara davette bulundu.