Nevşehir Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı İle Mücadele Derneği’nin “Bu Hayat Senin Hedef Sensin” projesi kapsamında TOKİ Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Güzel Sanatlar Okullarında eğitim verildi.

Düzenlenen eğitime, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’ın eşi Songül Aktaş, Okul Müdürleri, öğretmenler, aileler ve gençler katıldı.

Nevşehir Uyuşturucu ve Madde Bağımlılığı ile Mücadele Derneği Başkanı ve “Bu Hayat Senin Hedef Sensin” projesinin koordinatörü Makbule Atlı, zararlı maddelerin her türlüsünün gençliği, aileyi, toplumu ve çevreyi etkilediğini belirtti.

Atlı, konuşmasının devamında şunları kaydetti; “İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu uyuşturucu ve madde bağımlılığını ortadan kaldırmak için en büyük çalışmaları yapmakta bu konu üzerinde çalışan sivil toplumları desteklemekte.

İlimiz Nevşehir’de Madde Bağımlılığı, uyuşturucu ve zararlı maddenin her türlüsü mücadelesine Nevşehir Valimiz İlhami Aktaş, Milli Eğitim Müdürümüz, Emniyet Müdürümüz. Kurumlar, Kurum Amirleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve Nevşehir Basını projemizi desteklemektedir.

Madde ve zararlı maddelerin her türlüsünden korunmak için çocuklara bağımlılığın ne olduğu, bu maddelerin insan sağlığına, bireysel ve sosyal hayata ne kadar zarar vereceği ilk önce anne baba tarafından anlatılmalı ve aile hayatında uygulanmalıdır. Günümüzde ailelerin karşılaştığı ekonomik güçlükler, göçler ve eğitim sorunları gibi nedenlerle aileler çocuklarıyla yeterince ilgilenmemekte veya yetersiz eğitim vermektedirler. Çocuklar aile içerisinde bu maddelerle karşılaşmasalar bile yaşadıkları sosyal ortam içerisinde bu maddelerle tanışmakta ve kullanabilmektedir.  Yapılan birçok bilimsel çalışmalarda gençlerin bu maddelerle ilgili ilk bilgileri ve kullanım teklifi arkadaşlarından aldıkları görülmüştür. Bu nedenle ailelerin bilinçlendirilmesi ve aktif anne baba rollerinin ve aile içi ilişkiler güçlendirilmelidir. Bunu hep birlikte tolumca önemsemeliyiz. Nevşehir’de Emniyet Müdürümüz ve ekibi narkotik oldukça titiz çalışmaktalar. Emniyet Müdürümüz Mehmet Artunay, bu projemize en büyük desteği vermektedir.”

Nevşehir Hacıbektaş Veli  Üniversitesinden Yrd.Doc.Dr. Rahşan Kolutek, “Çocukların ve gençlerin ders saatleri dışında vakitlerini iyi değerlendirebilecekleri sosyal ve kurumsal imkânlar ülkemizde gelişmiştir. Oysaki toplumun gençleri koruması, yönlendirmesi ve sosyal ahlakı benimsemeleri için imkânlar tanıması ve örnek olması gerekmektedir” dedi.

Nevşehir Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli Polis Memuru Ali Ağkoç, madde ve uyuşturucu bağımlılığının zararlarını anlattığı konuşmasında; “Toplum hayatımızda öğrencilerin boş zamanlarında kendilerini geliştirmek ve zararlı alışkanlıklar edinmelerini engellemek için bazı aktiviteler yapılmalıdır. Örneğin öğrencinin okul çıkışından sonra spor alışkanlıkları ile enerjisini kişisel gelişimine ayırması sağlanabilir. Böylece öğrenci okul ile ev arasında kalan zamanda zararlı gruplara katılmayacak boş zamanlarını faydalı bir şekilde geçirecektir.

Bu sebeple akli ve zihni hayatın en büyük düşmanı olan uyuşturucular, insanın uyum gücünü zaafa ve iflasa götürmekle onu aileden, toplumdan ve çevresinden kopararak, yalnızlığa, bunalıma ve hemen ardından da sorumsuz bir hayata mahkum eder. Bu sebeple uyuşturucunun bağımlıya, aile hayatına, doğacak çocuklara, iş hayatına, aile ve ülke ekonomisine toplumsal ahlaka verdiği zararlar ifadelere sığdırılamaz. İntiharların, cinayetlerin, her türlü gasp ve anarşinin temelinde uyuşturucu vardır. Aids, frengi, verem, kanser, kangren ve benzeri birçok ölümcül hastalığın yayılmasında da en büyük fail uyuşturucular ve bağımlılarıdır” dedi.

Dernek Başkanı Makbule Atlı, proje eğitimlerine ve proje tanıtımına destek veren Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’a, Milletvekillerine, AK Parti Kadın Kollarına, Emniyet Müdürüne, Milli Eğitim Müdürüne, basın mensuplarına, kurumlara, Sivil Toplum Kuruluşlarına ve katılımcılara teşekkür etti.