Türk Eğitim Sen Nevşehir Şube binasında gerçekleştirilen konferansa MHP MYK üyesi Mehmet Varol, MHP İl Başkanı İlhan Kaya, Türk Büro Sen İl Başkanı Mehmet Burunkaya, TÜRKAV İl Başkanı Agah Bahadır Ceylan, Akademisyenler ve öğretmenlerden oluşan yaklaşık 100 kişi katıldı.

Doç. Dr. Korhan Karacaoğlu; Türklerin devletleşme süreçlerinden başlayarak, İslamla tanışmaları İslamın devlet yönetimine verdiği önem Ehliyet ve Liyakat esaslı bürokratik yapılanmanın başarısını, Selçuklu ve Osmanlı’da devlet yönetiminin temel esaslarını anlattı. Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu ile Atatürk’ün Türk Milletine yeni bir umut olması ile demokratik yaşamının getirdiği devlet yönetim anlayışını ve günümüzdeki yansımalarını anlattı. Türk Devlet yönetimin temel unsurunun adalet, eşitlik ilkesi üzerine kurulu olduğunu ve her dönemde bir danışma kurulu oluştuğunu Türk hükümdarlarının Kut alarak devleti yönetme yetkisine sahip olduklarını belirtti. 

Soru Cevap kısmında Öğretmen İsmail Kartal; Devlet yönetiminde ekonominin etkisi ve İpek Yolu projesinin Türk ekonomisine ve devlet yönetimine etkisi ile ilgili düşüncelerini aktardı.

Prof. Dr. Mehmet Çeribaşı, “Türkler ne zamanki devlet yönetim felsefesinde Türk Kültüründen uzaklaştılar, devlet yıkılma sürecine girmiştir.” dedi.

Dr. Öğrt. Üyesi Mustafa Aslan; “Yönetim anlayışının temelinde güçlü ekonomik verilerin olması, ülkede üretimin olması devleti güçlü kılar. Üretimin sistemli bir şekilde gelişmesi Türkleri güçlü kılmıştır.” dedi.

Programın sonunda TES Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, katılımlarından dolayı tüm meslektaşlarına, eğitim çalışanlarına teşekkür etti.

Urgenç; “Türklerde yönetim sisteminin temelinde milli anlayışa dayanan bir düzen vardır. Yönetme ve hükmetme anlayışının temelinde yer alan İnsanı yaşatma düşüncesi adalet ve eşitlik anlayışının yaygınlaşmasını sağlamıştır. Bugün biz devlet düzeninin sistemli bir şekilde gelişmesine katkı sunmaya çalışıyoruz. Kimseden ulufe istemedik köşe başları kapışıldı. Ama Başkan Yardımcımız Ayhanlar Köyünde, Kadın Komisyonu Başkanımız Yazıhöyük’te Türk Yönetim Düşüncesinin izini sürmektedirler.” dedi.

TES Şube Başkanı Urgenç; Doç. Dr. Korhan Karacaoğlu’na Tonyukuk anıtının bir maketini hediye etti.