Açıklamada “Müdürlüğümüzce velilerimizi ve öğrencilerimizi yakından ilgilendirildiğini düşünülen “Dershaneler” konusunda kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı hâsıl olmuştur.

Bakanlığımıza bağlı olarak faaliyet gösteren özel öğretim kuramlarının tabi olduğu 5580 sayılı özel öğretim kurumları kanunda kamuoyunda “Dershane Yasası” olarak bilinen yapılan değişikliklerin bir kısmının iptali için Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru, Mahkemenin 13.7.2015 Tarih, 2014/88 Esas ve 2015/68 Karar sayılı kararı ile hükme bağlanmış ve söz konusu karar, 24.07.2015 tarihli ve 29424 sayılı Resmî Gazetede yayımlanmıştır.

Bu bağlamda, kanunun tanımlar başlıklı 2nci maddesinde kurum; “Okul öncesi eğitim, ilköğretim, ortaöğretim, özel eğitim okulları ile çeşitli kursları, uzaktan öğretim yapan kuruluşları, motorlu taşıt sürücüleri kursları, hizmet içi eğitim merkezleri, öğrenci etüt eğitim merkezleri, özel eğitim ve iyileştirme merkezleri ile benzeri özel öğretim kurumlan ” şeklinde tanımlanmıştır.

İlgili kanun ve Anayasa Mahkemesinin kararı neticesinde bu kurumlar arasında dershanelere yer verilmemekte ve yine aynı maddede “dershane” tanımı da bulunmamaktadır.

Bu nedenle, TBMM tarafından herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığı sürece, ilgili kanunda tanımı bulunmayan bu yerlerin yine aynı kanunda tanımlanmış özel öğretim kuramlarından birine dönüşmesi gerekmektedir.

Dönüşüm işlemini gerçekleştirmeyen bu yerler, Özel Öğretim Kurumları Kanunu ve Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğe uygun olarak gerekli dönüşüm işlemini gerçekleştirinceye kadar eğitim öğretim faaliyeti yürütemeyecek, ücret ilanı ile öğrenci/kursiyer kaydı yapamayacak ve valiliklerce kendilerine eğitim personeli ataması da yapılmayacaktır.

01 Eylül 2015 tarihinden sonra dershane adı altında faaliyet gösteren eğitim kurumun yasal dayanağı kalmadığından dershanelere öğrenci kaydı yaptırmaları halinde velilerimizin ve öğrencilerin mağdur olmaları söz konusudur” denildi.