Nevşehir Simya Koleji’nden yapılan açıklama şu şekilde;

“Değerli Velilerimiz;

2019-2020 eğitim-öğretim yılının yoğun ama keyifli geçen ilk bölümünün ardından ara tatile gelmiş bulunmaktayız. Sizler için hazırlamış olduğumuz bu bültenin ara tatil döneminde çocuklarımıza destekleyici etkinlik imkânları oluşturacağını düşünüyoruz. Ara tatil döneminde yapılabilecek alternatif planlar çocuklar için gerçek anlamda verimli ve keyifli bir tatil geçirme fırsatı yaratabilir.

Çocuklarınızla birlikte güzel zaman geçirmeniz dileğiyle…

BİLİNÇSİZ TEKNOLOJİ KULLANIMI

Çocuklar boş zamanlarını kaliteli geçirmeleri konusunda yönlendirilmeye ihtiyaç duyarlar. Kendi hallerine bırakıldıklarında kendilerine en kolay geleni ve en çok zevk vereni seçerler. Özellikle de teknolojik aletlerin kullanımında sınırları zorladıkları görülür.

Hayatımızdan teknolojiyi tamamen çıkarmak mümkün değil; ancak bilinçli ve verimli kullanarak teknolojinin olumsuz etkilerini hayatımızdan, özellikle de çocuklarımızın hayatından çıkarabiliriz.

ARA TATİLDE TEKNOLOJİYE ALTERNATİF OLARAK NELER YAPABİLİRSİNİZ?

Çocukların her geçen gün teknolojinin yanlış kullanımının esiri hâline geldikleri, yalnızlaştıkları, sanal dünyanın içinde kayboldukları düşünüldüğünde evde kaliteli zaman geçirme adına farklı aktiviteler gerçekleştirerek hem eğlenmelerini hem de fiziksel, sosyal, duyusal, bilişsel olarak gelişimlerini sağlayabilirsiniz. Kaliteli zaman uygulamasında ana unsur, çocukla ebeveynin baş başa zaman geçirebilmesidir. Bu zaman içinde neler yapılacağı ise kişisel tercihlere, zamana ve çevresel koşullara göre değişebilir.

ARA TATİLE GİRERKEN

Çocuğunuzun bilgisayar, tablet, televizyon olmadan yapabileceği etkinlikleri listelemesini isteyerek o etkinlikleri yapabilmesi için uygun ortam hazırlayabilirsiniz.

Çocuğunuzun dışarıda vakit geçirebileceği etkinlikler planlayabilirsiniz: Doğa fotoğrafı çekme, bisiklet kullanma, yürüyüş yapma vb.

Çocuğunuzun yaşına uygun yapbozlar alıp birlikte tamamlamaya çalışabilirsiniz. Hem çocuğunuzun dikkati gelişir, hem de birlikte bir etkinlik yapmış olursunuz. Kelime oyunu, scrabble veya diğer aile oyunları, çocuğunuzla birlikte vakit geçirebilmeniz için bir başka seçenek.

Okul ve mahalle arkadaşları veya akraba çocukları ile zaman geçirmeye teşvik edip davetler düzenleyebilirsiniz.

ÖRNEK EV ETKİNLİKERİ

Define Avı: Evde düzenlenecek bir define avı çocukların ilgisini çekecektir. Evin bir yerine kutu (içinde kitap, çikolatalar ya da ailece izleyebileceğiniz bir film) saklayabilirsiniz. Çocukların bu define sandığına ulaşmasını sağlayacak ipuçlarını evin çeşitli köşelerine yerleştirebilirsiniz. Her ipucu bir sonraki ipucuna nasıl gidileceğini anlatır ve en sonunda ipuçlarını doğru çözen, defineye ulaşır. Kutuda Ne Var?: Kutuya koyacağınız bir nesneyi 10 soru sorarak ya da ipucu vererek çocuğunuzun bu nesnenin ne olduğunu tahmin etmesini isteyebilirsiniz.

Hayal Gücü: Evde bulunan boncuklar, düğmeler, alüminyum folyo, küçük kumaş parçalarını kullanarak çocuğunuzla birlikte bir şehir inşa edebilir, çocuğunuzun hayal gücü doğrultusunda farklı şeyler yapabilirsiniz.

Evin Krokisi: Bu etkinlikte bir kâğıt ya da karton üzerine kare ve dikdörtgen şekilleri çizerek evin kuşbakışı görünümünü oluşturabilirsiniz. Daha sonra çocuğunuzla birlikte bu odaları temsil eden şekillerin içine evdeki eşyaları yerleştirerek evinizin krokisini çizebilirsiniz.

Küçük Şef: Her çocuk yemek yapmayı ve mutfakta vakit geçirmeyi sever. Çocuğunuzla beraber bir yemek tarifi kitabından beğendiğiniz kolay bir tarifi yapabilir ve bu yemek hazırlama sürecini kameraya çekebilirsiniz. Tatil Anı Defteri: Birlikte gidilen tatillerde çekilen fotoğrafları bilgisayarda düzenleyebilir, resimlerin altlarına tatilde başınıza gelen ilginç olayları yazabilirsiniz. Bu resimlerin baskısını alarak aynı şekilde bir tatil defteri oluşturabilirsiniz. Tamir Zamanı: Evde bulunan her eşya çocuk için bir oyuncak olabilir. Çocuklar genelde nesnelerin içinde ne olduğunu merak ederler. Çocuğunuzun bozulan arabasını ya da işinize yaramayan bir televizyon kumandasını beraber tamir etmeye çalışabilirsiniz. 1,2,3 Motor: Bir video kamera ya da cep telefonunuzun kamerasını kullanarak gün içinde evde yaptığınız işleri ya da ailece beraber geçirdiğiniz anları kayıt altına alabilirsiniz. Aile bireylerine rol dağıtarak kısa film çekebilir ve akşam birlikte izleyebilirsiniz. Okuma Zamanı: Bütün ailenin aynı anda katılabileceği bir okuma saati ayarlayın. Çocuklar, anne-babalarını kitap okurken görmek isterler. Günün belirli zamanlarını, kitap okuma saati olarak da ayırabilirsiniz.

ARA TATİLDE VELİ OLARAK NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Çocuğunuzun ders durumu ne olursa olsun herkes gerek fiziksel gerekse zihinsel açıdan dinlemeye ve eğlenmeye ihtiyaç duyar. Tatilde öncelikli olarak yapılması gereken planlama bu yönde olmalıdır. Çocuğunuzla birlikte yapılacak bir tatil programı; başarısız olduğu derslere yeniden bakmayı, sistemli çalışmayı, oyun ve eğlenceyi, okulların açık olduğu zamanlarda yapılamayan bazı gezive benzer etkinlikleri yapmayı içermelidir.

Bütün olarak gelişime odaklı ve eğlendirici tatilleri planlarken öncelikle ara tatil boyunca yakın çevremizde gerçekleştirilecek olan etkinlikler araştırılmalı ve planlamaya alınacak etkinliklere