Sınavların geleceğin anahtarı olarak görülmesinden dolayı birçok gencin sınav kaygısı yaşadığını belirten Öztürk şunları ifade etti, ” Özellikle lise ve üniversite sınavı gibi önemli sınavlara hazırlıkta sınav kaygısı üst seviyededir. Sınavlara yönelik bir miktar kaygı hissetmek, çalışma motivasyonunun sağlanmasına yardımcı olabilir. Ancak sınav kaygısının aşırı olması, sınav performansı üzerinde doğrudan etkilidir. Normal şartlar altında tüm sorulara cevap verebilecek bir genç bile sınav kaygısı nedeniyle başarısız olabilmektedir. Çocuk ve gençlerin mental sağlığı açısından da riskli olan sınav kaygısı, çocuğun bedensel sağlığını etkileyecek, panik atak krizlerine neden olabilecek boyutlara gelebilmektedir.

Ebeveynlerin bu süreçte bilinçli olması da çok önemlidir. Çünkü birçok çocuk, ebeveynlerin baskısı nedeniyle sınavı gözünde daha çok büyüterek, strese girmektedir. Eğer sınav kaygısını nasıl yöneteceğiniz ve çocuğunuza nasıl yardımcı olacağınız konusunda daha detaylı bilgi almak isterseniz profesyonellerden de destek alabilirsiniz.”

“SINAV KAYGISIYLA BAŞA ÇIKMA YÖNTEMLERİ NELERDİR?”

Herkesin stresle başa çıkma yönteminin başka olduğunu söyleyen Öztürk şöyle devam etti, “çocuğunuz da kendine uygun bir düşünce sistemi inşa ederek sınav kaygısı ile başa çıkabilir. Aynı zamanda çalışma alışkanlıklarının yeniden düzenlenmesi, nefes egzersizleri, dikkat toplama için özel egzersizler de sınav kaygısı ile başa çıkmada oldukça etkilidir.  Sınav kaygısı yaşayan kişilerin, her gün belirli saatlerde uyuyarak ve sağlıklı beslenerek yaşam şekillerini düzene sokması, sınav sürecini başarıyla atlatmaları için etkili yollardan biridir.

Diğer kaygı odak problemidir. Bu sorunun aşılması için, odaklanmayı arttırıcı teknikler kullanmak, sakinleştirici müzikler dinlemek veya sınavda kullanılacak bilgileri bir bilmece şeklinde ezberlemek gibi, sınav kaygısının azalmasın için yardımcı olacaktır. Sınav anında ne yapacağını bilmemek ve panik olmakta diğer kaygı sebebidir. Sınav için bir strateji geliştirmek, sınav anında kişilerin bocalamasının önüne geçecektir. Sınav anında, iyi olunan alandan başlamak veya en çok çalışılan konudan başlamak bu stratejilere verilebilecek örneklerdendir.

Anne-babalar sınav kaygısı yaşayan çocuklarının her zaman yanında olmalıdır ve destek vermelidir. Sınav sonucu ne olursa olsun her zaman onu sevdikleri ve güvendikleri belirtilmelidir.  Anne-babaların en sık yaptığı hatalardan biri çocuklarının sınava çalışma programlarını kendi sorumluluklarının altına almalarıdır. Oysaki sınav hazırlık sorumluluğunun çocuğa bırakılması, sınavla ilgili kendini daha konsantre ve iyi hissetmesini sağlayacaktır"