TÜBİTAK-Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığınca lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamak amacıyla; Biyoloji, Coğrafya, Değerler Eğitimi, Fizik, Kimya, Matematik, Psikoloji, Sosyoloji, Tarih, Teknolojik Tasarım, Türk Dili ve Edebiyatı, Yazılım olmak üzere 12 ana alanda "Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması" düzenlenmektedir.

Bu yıl 51. TÜBİTAK Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışmasına Nevşehir’den toplam 48 başvuru yapıldı. Yapılan başvurulardan 8 proje 9 - 12 Mart 2020 tarihleri arasında Kayseri'de yapılan bölge sergisine katıldı ve öğrenciler projelerini sergileyerek jüri karşısında savundu.

Nevşehir Halil İncekara Bilim ve Sanat Merkezi'nden (BİLSEM) Türk Dili ve Edebiyatı alanından Danışman Öğretmen Ayşe Kayaalp ve öğrencisi Enes Özkan tarafından hazırlanan 'Yabancı İsimli İçecekler Üzerine Bir Araştırmada Nevşehir Örneği" isimli projesi bölge finalisti, Tarih alanından Danışman Öğretmen Fatih Çelik ve öğrenciler Mehmet Efe İskenderoğlu, Yusuf Tuğra Alan tarafından hazırlanan "'Yeni Nesil, Yeni Tarih Anlayışı ", ve Yazılım alanından Danışman Öğretmen Mustafa Yalım ve öğrencisi Berkay Gündüz tarafından hazırlanan 'Yapay Zekâ Halk Ozanı" bölge üçüncüsü oldu.

Yarışma sonunda yapılan törene Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğünden Müdür Yardımcısı Murat Saltık ve Arge Birimi katıldı.