TES Başkanı Urgenç; “19 Mayıs 1919 Samsun; Milli Mücadelenin başladığı Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı İzmir'de Türk'ün bağrına saplanan hançerin çıkarılıp Türk'ün kurtuluş bayrağının dikildiği tarih ve yerdir.” dedi.

TES Nevşehir Şube Başkanı Tayfur Urgenç, 19 Mayıs ruhunu ve Samsun’a giden yolu 17 madde ile özetledi:

1- 15 Mayıs 1919 Batının şımarık çocuğu Yunanlılar İngilizlerden aldıkları destekle İzmir'e Rumların "Yaşasın Venizelos" çığlıklarıyla girdiler. Yüzlerce Türk şehit edilmiş cesetler denize atılmıştı. Vali tutuklanmıştı. Gazeteci Hasan Tahsin'in tepkisi işgale ve tepkisizliğe idi.

2- Padişah ve sadrazam ülkenin istiklalinden umudunu kesmiş kendi istikballeri için yaşananlara ses çıkartmıyorlardı. Hatta Damat Ferit Milli mücadele için fitne fesat hareketi ifadesini kullanacaktı.

3- Milli Mücadeleye katılanlar hükumet tarafından isyancı olarak kabul ediliyorlar, Şeyhülislamın fetvası ile kuvvacılar vatan haini ilan edildiler. Anadolu'da uçaklarla fetvalar ve bildiriler yayınlanarak halkın milli mücadeleye katılması engellenmeye çalışılıyordu.

4- Mustafa Kemal ve Milli Mücadele önderleri Şeyhülislamın fetvası ve Vahdettin'in onayıyla haklarında idam kararı verildi. Anadolu'daki imkansızlıklar ve haklarındaki idam ve yakalama kararları olan kahramanlar M. Kemal önderliğinde Türkiye Cumhuriyeti’ni kurdular.

5- İzmir'in işgali Türk'ün ruhunda bir kıvılcım oluşturdu. İzmir'deki tepkinin dışında payitahtta İstanbul'da Mehmet Emin Yurdakul ve Halide Edip hanımefendi Sultan Ahmet meydanında 50 bin kişiye yaptıkları dua ve konuşmayla halkı işgale karşı koymaya teşvik ediyorlardı.

6- Halide Edip yaptığı tarihi konuşmada; "Gecenin en karanlık olduğu ve hiç bitmeyecek sanıldığı zaman, gün doğuşunun en yakın olduğu zamandır." diyordu.

7- Mehmet Emin; " Bu diyarlar Türk'tür ve İslam’dır ve daima Türk İslam kalacaktır. Türk'e gelince: Onun Allah'a secde için eğilen alnı hiçbir vakit esaret önünde eğilmez; onun kılınç ve sapandan başka bir şeyle nasırlanmayan elleri asla zincire uzanamaz." diyordu.

8- Padişah ağlarken, hükümet yetkilileri protesto etmeyi planlarken Mustafa Kemal düşüncesini soranlara "Benimle beraber gelebilirsiniz." şeklinde kendisini Anadolu'ya götürecek gemiyi soruyordu. O Gemi bir Umuttu, adı Bandırmaydı.

9- Bandırma 16 Mayıs akşamı yola çıktı. Boğazdan çıkarken gemi İngilizler tarafından durduruldu arama yapıldı. Silah ve cephane aradılar. M. Kemal gülümsedi; "Biz Anadolu'ya kurtuluş için ideal ve imanı götürüyoruz." dedi. 19 Mayıs 1919'da Samsun'da yeni bir tarih başlıyordu.

10- Her geceyi güneş boğar

Ülkemizin günü doğar;

Güneş ufuktan şimdi doğar

Yürüyelim arkadaşlar

Sesimizi yer, gök, su dinlesin

Sert adımlarla her yer inlesin inlesin.

Bu şarkı M. Kemal Samsun'dan Havza'ya geçtiğinde genç subayların ağzından söylendi. Gençliğin marşı oldu.

11- O günü Nutuk´ta şöyle ifade ediyor. 1919 yılı Mayısının 19. günü Samsun´a çıktım. Durum ve genel görünüm: Osmanlı devletinin dahil bulunduğu grup savaşta yenilmiş, Osmanlı ordusu zedelenmiş, şartları ağır bir antlaşma imzalamış, millet yorgun ve yoksul.

12- Ordunun elinden silah ve cephanesi alınmış, Yunanlılar İzmir´e çıkmış, ülkedeki düşmanlar devleti çökertmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar.

13- Bu manzara karşısında esas olan nedir? Türk milletinin onurlu ve şerefli bir millet olarak yaşamasıdır. Ya bağımsızlık ya ölüm! Parolasıyla başlayan mücadelede Erzurum´da Milli sınırlar içinde vatan bir bütündür parçalanamaz. Sivas´ta; Milli meclis toplanmalıdır. Diyor.

14- Kuvayi Milliye Ruhunu oluşturuyordu. Afyon´da karlar üzerinde dinlenirken, Sakarya´da Hattı müdafaa yoktur. Sathı müdafaa vardır o satıh tüm vatandır diyerek Türk Harp sanatını dünyaya öğretti. 26 Ağustos´ta Atını Şaha kaldırmış Ordular İlk hedefiniz Akdeniz´dir. İleri! diyor.

15- Artık Özgürlük-bağımsızlık Türküleri söylüyor Türk Gençliği, İzmir'in dağlarında çiçekler açıyordu, İstanbul´da. Yaşa Mustafa Kemal Paşa, yaşa; sözleri yankılanıyordu. Askeri zaferleri; siyasi ve ekonomik zaferlerle taçlandırıyor, Halkını modernleştiriyor bir dizi inkılâplarla.

16- 19 Mayıs 1919 Samsun; Milli Mücadelenin başladığı Türkiye Cumhuriyetinin temelinin atıldığı İzmir'de Türk'ün bağrına saplanan hançerin çıkarılıp Türk'ün kurtuluş bayrağının dikildiği tarih ve yerdir.

17- 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı anlamına ve önemine yakışır bir Milli Bayram olarak coşkuyla tüm Türk Vatandaşları ve yöneticiler tarafından kutlanmalı gençliğe önemi iyi anlatılmalı Milli Tarih bilinci ile yetişen kuşaklarla gelecek nesillere aktarılmalıdır.