Bilindiği üzere, 6736 sayılı bazı alacakların yeniden yapılandırılmasına ilişkin kanun 19.08.2016 tarih, 29806 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Anılan kanun ile SGK´ya borcu olanlara ödeme kolaylığı getirilirken ayrıca bazı yeni düzenlemeler yapıldı.

Sigorta primi, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, genel sağlık sigortası primi, isteğe bağlı sigorta ve topluluk sigortası primi, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı primi, idari para cezaları, kurum tarafından tahsil edilen damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı payı ile 30 Haziran 2016 tarihine kadar bitirilmiş olan, özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlere ilişkin eksik işçilik tutarları üzerinden hesaplanan sigorta primleri yapılandırma kapsamına giren borçları oluşturuyor.

Söz konusu borçların, ödenme sürelerinin bittiği tarihten 19.08.2016 tarihine kadar geçen süre için, herhangi bir faiz, gecikme cezası ya da gecikme zammına tabi tutulmadan, yurt içi üretici fiyat endeksindeki değişim oranlarına göre hesaplanacak miktar üzerinden ödenmesine imkan tanınacak. Yapılandırılan borçların ilk taksit ödeme süresi olan 02.01.2017 tarihine kadar tamamının peşin ödenmesi halinde, hesaplanan Yİ-ÜFE´nin %50 si silinecek, kalan %50 si tahsil edilecek, gecikme cezası ve gecikme zammı gibi fer´i borçlar terkin edilecek. İdari para cezalarının %50 si ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı gibi tutarlar terkin edilecek.

Kanunun yayımlanma tarihinden önce asılları ödenmiş fer´i alacakların yapılandırma kapsamında peşin ya da taksitle ödenmesi halinde kalan %60´ının tahsilinden vazgeçilecek. 30.06.2016 tarihinden önce bitirilmiş özel nitelikli inşaatlar ile ihale konusu işlerin eksik işçilikten kaynaklanan prim borçları, Kurum Denetim elemanları ya da yetkili meslek mensuplarınca 31.10.2016 tarihine kadar, fark işçiliğine dair tespit raporları düzenlenmiş olmak şartıyla, yapılandırma kapsamına dahil edilirken yapılandırmada, peşin ya da ikişer aylık periyodlar da yapılması öngörülen ödemeler ile 6-9-12-18 taksit tercih seçeneği bulunmaktadır.

Genel Sağlık Sigortalılarının, GSS prim borçları da ilk 5 ay içinde (31.01.2017 tarihine kadar) müracaat etmeleri halinde borç aslı üzerinden peşin ya da vade farksız 12 ay taksitle yapılandırma kapsamında yer alıyor. Yine genel sağlık sigortalılarından, bugüne kadar gelir testine müracaat etmeyenlerin, 31.12.2016 tarihine kadar gelir testine müracaat etmeleri halinde, ilk tescil tarihinden itibaren G/2 gelir seviyesinden adlarına tahakkuk etmekte olan GSS prim borçları, yaptıracakları gelir testi sonucuna göre ilk tescil tarihinden itibaren yeniden düzenlenecek.

İl Özel İdareleri ile bunlara bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar ile Gençlik ve Spor Bakanlığı, Türkiye Futbol Federasyonu ve Özerk Spor Federasyonlarına tescil edilmiş olan ve Türkiye´de sportif alanda faaliyette bulunan spor kulüplerine, aynı şartlar altında 36 eşit taksitte kuruma olan borçlarını ödeme imkanı sunuluyor. Belediyeler ve Belediyelere bağlı müstakil bütçeli kamu tüzel kişiliğini haiz kuruluşlar için aylık dönemler halinde azami 144 eşit taksitle borç ödeme imkânı getirildi. Söz konusu haklardan faydalanabilmek için 31.10.2016 tarihine kadar Sosyal Güvenlik Kurumuna genel sağlık sigortalılarından bugüne kadar gelir testine müracaat etmemiş olanların, 31.12.2016 tarihine kadar Gelir Testine, daha önce gelir testine müracaat etmiş olmakla beraber prim ödemesinde bulunmamış olanların, 31.01.2017 tarihine kadar Kuruma müracaat etmeleri gerekiyor.

Yapılandırma Yapanlara Sağlanan Faydalar

İhalelere giriş ve Hakediş ödemeleri için gerekli olan “Borcu Yok” yazısı alabilecekler. Sigorta primi teşvik uygulamalarından faydalanabilecekler.

Yapılandırma için herhangi bir teminat istenmeyecek. Tatbik edilmiş olan hacizler ödemeler nispetinde kaldırılacak ve buna isabet eden teminat iade edilecek. Yapılandırma kapsamına alınan borçlar için icra takibi ve haciz işlemi yapılmayacak. Primlerini kendi ödeyenler borçlarını yapılandırıp ilk taksiti ödemeleri ile sağlık hizmeti alabilecek. Sosyal Güvenlik Kurumuna borcu olan 4/b (Bağ-Kur) sigortalılarından, borçlarını ödemeleri halinde yaşlılık aylığı bağlanabilecek durumda olanlara uygun şartlarda kredi kullandırılabilmesi için Kurumla T.C. Ziraat Bankası A.Ş. arasında iş birliği protokolü imzalandığı bildirildi. Bu kapsamda olan sigortalılara, sigorta primi, GSS primi ya da ihya, askerlik borçlanması, doğum borçlanması gibi hizmet alımından kaynaklanan borçları için Ziraat Bankasından uygun şartlarda kredi kullanarak ödeme kolaylığı sağlandı.”