Tarım ve Orman Bakanlığının koordinasyonunda, belediye başkanlıklarınca talep düşüklüğünden üreticilerin olumsuz etkilenmemesi için doğrudan üreticilerden ve üretici örgütlerinden patates alımına başlandı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, dünyanın önemli patates üreticisi ülkelerinden olan ve kendi ihtiyacının üzerinde patates üreten Türkiye'nin, 2019'da 4 milyon 979 bin 824 ton olan üretimi, 2020'de yüzde 4,4 artarak 5 milyon 200 bin tona yükseldi.

Yeterlilik oranı yüzde 100'ün üzerinde olan ve 2020'de 124 bin ton patates ihraç eden Türkiye'de, pandemi süreci sebebiyle otel, lokanta ve benzeri toplu tüketim yerlerinde yaşanan talep daralması nedeniyle yurt içi ve yurt dışı piyasalarda patates satışları geriledi.

Üretimin geçen yıla göre artmasına karşılık yaşanan talep düşüklüğü ülkedeki stok miktarını yükseltti.

Bu durumun çiftçileri olumsuz etkilememesi için Tarım ve Orman Bakanlığının yönlendirmesiyle belediye başkanlıklarınca doğrudan üreticilerden ve üretici örgütlerinden olacak şekilde alım yapılmaya başlandı.

Belediyelerin yaptığı alımlar, patates üretiminin büyük ölçüde yapıldığı ve doğal şekilde depolandığı Nevşehir ve Niğde’de başlatıldı.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığınca, yurt içi ve yurt dışı patates piyasaları yakından takip edilerek ihracatı artıracak çalışmalar yürütülüyor.