“Bir buçuk yıldır ekonomi alanında birçok ülkenin karşı koyamayacağı büyüklükte saldırılara maruz kaldık.” Diyen Bakan Albayrak, “Çok şükür, milletimizin inancı ve feraseti, iş insanlarımızın iş birliği ile omuz omuza vererek bu zorlu süreci geride bıraktık. Akamete uğratılmak ve engellenmek istenen büyük ve güçlü Türkiye yolculuğu artık hız kesmeden devam ediyor.

Çok değil geçtiğimiz yıl Ağustos, Eylül, Ekim aylarında "Türkiye ekonomisi küçülecek, enflasyon durdurulamaz, kur tutulamaz" söylemleri ile felaket senaryoları çizenler, bugün hayal kırıklığına uğruyor.” diye konuştu.

Türkiye'nin potansiyeline inananlar ve güvenenlerin kazandığını vurgulayan Albayrak, “Önümüzdeki süreçte de, bu ülkeye güvenenler kazanacak, malum koro kaybetmeye devam edecek.” dedi.

Albayrak, şöyle devam etti: “Malumunuz, dün Merkez Bankası 200 baz puan indirime giderek bir sene önce 24'leri gören politika faizini yarıya indirmiş oldu.

Merkez Bankası'nın ardından kamu bankalarımız da maliyetlerdeki iyileşmeyi sanayicimize, yatırımcımıza yansıtacak ve 11-13,5 seviyesinden 9-11,5 bandına indirecek. Bu müjdeyle birlikte, yüzde 40'ların konuşulduğu ticari kredilerde artık yüzde 9-11,5 seviyesinden söz ediyoruz. Finansman maliyetlerinde yaşanan bu normalleşme ve iyileşme, piyasalarda yeniden son derece avantajlı bir yatırım ortamı sağlamış oldu. Merkez Bankası'nın faiz indirimine gittiği günde, Borsa İstanbul günü 110 binin üzerinde kapatarak, Nisan 2018'den bu yana en yüksek kapanışını gerçekleştirdi. Bu performans da sanıyorum "Türkiye'ye artık yatırımcı gelmez" hezeyanında bulunanlara en güzel cevap oldu.”

“Tablo kok daha iyi noktalara gelecek”

Tablonun çok daha iyi noktalara geleceğini ve Türkiye’nin hem yerli hem de yabancı yatırımcılar için en cazip ve en avantajlı piyasalardan biri olacağını söyleyen Albayrak, şunları söyledi: “2 yıllık tahvil faizlerinde ise, yüzde 26'lardan aşağı yönlü trendin sürmesi neticesinde yüzde 12 bandına kadar gerileme sağlanarak, Ekim 2017 seviyelerine dönülmüş oldu.  Bunun yanı sıra atakların başladığı ilk dönemde mücadele alanlarımızın başında gelen enflasyonda, yüzde 25'lerden Kasım ayı itibariyle yüzde 10 bandına gerilemeyi sağlamış olduk.

 İnşallah bu yılı hedefimiz olan 12'nin altında bir seviyeyle kapatıp, enflasyonu önümüzdeki yıldan itibaren kalıcı tek haneli rakamlara çekmiş olacağız. Dengelenme sürecinde sürekli vurguladığımız üzere, yaşanan tüm iyileşmeleri ve gelişmeleri vatandaşlarımıza ve iş dünyamıza yansıttık, yansıtmaya devam ediyoruz. İhracat ve yüksek teknoloji ürün odaklı sektörleri destekleme üzere devreye aldığımız İVME finansman paketiyle, 50 binden fazla üreticimize 40 milyar liralık kredi tahsisi yapıldı ve yaklaşık 25 milyar lirası kullandırıldı.

 Yine; Ekonomi Değer Paketi, KOBİ DEĞER 1 ve KOBİ DEĞER 2 paketleri ile 65 milyar liraya yakın bir kredi miktarı kullandırılmış oldu. En başında birlikte kazanacağız demiştik. Biz sizleri desteklemeye, yanınızda olmaya devam edeceğiz. Her zaman ifade ettiğimiz gibi, tüm mücadelemiz ve gayretimiz milletimizin refahını artırmak ve şartlarını, imkanlarını daha yukarılara taşımak içindir. Bundan sonraki süreçte de gerek finansal maliyetlerin ucuzlaması gerekse enflasyondaki iyileşmeleri vakit kaybetmeden vatandaşlarımıza ve iş dünyamıza yansıtmaya devam edeceğiz.”

“Son çeyrekte yüzde 5'lik büyüme beklentisi”

Türkiye’nin doğal büyüme patikasına girmeye başladığını kaydeden Albayrak, 

“Üçüncü çeyrekteki pozitif yönlü büyümenin ardından, bu yılın son çeyreğinde yaklaşık yüzde 5'lik bir büyüme performansı yakalayacağımızı tahmin ediyoruz.

Özellikle önümüzdeki yıldan itibaren yüzde 5'lik doğal büyüme potansiyelimizi gerçekleştireceğimiz bir süreç, bu yılın son çeyreği ile başlamış olacak.

Tüm bu alanlarda ortaya koyduğumuz başarılı performans neticesinde, uluslararası kuruluşların tamamı Türkiye ekonomisine yönelik tahminlerini revize edip lehimize revize etmeye başladılar.” dedi.

“Türkiye IMF’ye teslim olmadı”

Türkiye ekonomisinin güçlü olduğuna birilerinin inanmadığını ifade eden Albayrak, şunları aktardı: “Bir yıl önce, Türkiye, Arjantin gibi IMF ile anlaşıp 50 milyar dolar alıp IMF’ye teslim olacaktı. Biz dedik ki, Türkiye’nin ihtiyacı yok, bilançosu ekonomisi güçlü birileri inanmadı. Peki bir yıl geçti ne oldu, Arjantin, IMF ile anlaştı, sonra 50 milyar doları da aldı. Bir kuruş kimseden almadık. Tüm bu süreçte, terör örgütleri ile mücadelede son 6 yılda adım adım ve her birinden güçlenerek çıktığımız bu operasyonlarla rüştünü ispat eden, her geçen gün daha da bağımsızlaşan özgürleşen bir ülkeye doğru adım adım gidiyoruz.”

Kapadokya’da hedef 7 milyon turist

Kapadokya’nın 2023’te 7 milyon turisti ağırlayacağını belirten Albayrak, şöyle konuştu: “Ülke turizmimiz açısından Nevşehir çok önemli bir yere sahip, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ekonomimizde çok daha fazla katkı vermeye devam edecek. Bölgede, 2019 yılında ilk 11 ayda 3 milyon 700 bine yakın turist ağırlandı. Müthiş bir rakam. 2023 hedefi olan 7 milyon turist için, alt ve üst yapı ile havalimanı iyileştirmeleri için vereceğimiz sonuna kadar destekle Nevşehir’e hedefine kavuşturacağız. Bunu hep birlikte başaracağız. Ülke turizmi açısından çok önemli bir yere sahip olan Nevşehir'in, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da ekonomimize çok önemli bir katma değer sağlayacağına inanıyorum.

2018 yılında 2,9 milyon ziyaretçiyi ağırlayan Nevşehir, bu yılın ilk 11 ayında 3,6 milyon ziyaretçi sayısını aştı. İşte bu performans, tüm zorluklara ve engellemelere rağmen yolumuza emin adımlarla yürüyeceğimizin Nevşehir özelinde açık bir kanıtı. Biz de "Türkiye'nin 2023 Turizm Stratejisi" kapsamında bu bölgenin altyapısının güçlendirilmesi ve potansiyelinin büyümesi için gereken tüm desteği vereceğiz. 2023 yılı için '75 milyondan fazla turist 65 milyar dolarlık turizm geliri' hedefine giderken, Nevşehir en önemli taşıyıcılardan biri olacaktır. Ülkemizin potansiyeline duyduğumuz inançla yürüyecek ve kamu - özel sektör işbirliği ile el ele-omuz omuza vererek yarının Büyük ve Güçlü Türkiye'sinin ekonomisini inşa edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken, Basın mensubu arkadaşlarımızdan izin isteyerek, soru-cevap kısmına geçelim.”