İl Müdürü Yılmaz, ?İlimiz karasal iklim kuşağının etkisi altında olup yazları sıcak ve kurak, kışları da soğuk geçmekte ve yıllık yağış miktarı ise 400 mm. civarında oluşmaktadır.

Bu nedenlerle tarımsal üretim, büyük ölçüde kuru tarım olarak yapılmakta ve yağışlar ilimiz üretiminde en önemli etkiyi oluşturmakta. Bitkiler kışın uyku döneminde olduğundan pasif durumda. Düşük sıcaklık, bitkilerin gelişmesi için şart ve verimli olabilmeleri için belirli soğuk bir dönemden geçmeleri gerekmekte.

Ancak -20 derecenin altındaki sıcaklıklar kültür bitkileri için ölümcül etki yapar. Bu nedenle güzlük ekimlerin İlkbahara çıkabilmesi için kar örtüsüne ihtiyaç var. Her ne kadar günlük yaşantımızı olumsuz etkilese de kar, toprağı battaniye gibi örterek tarım ürünlerini soğuğa karşı koruduğu gibi toprak nemimin artmasına ve yeraltı suyunun zenginleşmesine katkı sağlar.

2011-2012 üretim sezonu olumsuz iklim koşulları nedeniyle don ve kuraklık afetlerinin yaşandığı ve üreticimiz açısından ekonomik kayıpların olduğu bir yıl olarak geçti.

Bu nedenle Sezonun düşen ilk karının bereket getirmesini dilerken oluşabilecek afetlere karşı yine de üreticilerimizin tedbirli davranmaları ve bir risk paylaşım sistemi olan Tarım Sigortalarını yaptırmalarını tavsiye ederim.