Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz, Tarsim Ankara Genel Müdür Yardımcısı Muhteşem Torun, İl/ilçe Ziraat Odası Başkanları, Tarım Kredi Kooperatifi Başkanları, İlçe Müdürleri, konu uzmanları sigorta acenteleri, üreticiler ve davetliler katıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Okan Yılmaz yaptığı açıklamada ?Tarsim özel bir sigorta şirketi değildir. Bu sistem bir yardım kuruluşu olmayan ve kar amacı gütmeyen çalışmalarını sigortacılık tekniklerine göre yürütülmekte olan, zorunluda olmayıp isteğe bağlı, Türkiye Tarım Sigortalarının adıdır.

Aynı zamanda kamu sistemidir. Tarımda, teknik tedbirler ile önlenmesi mümkün olmayan riskler, Tabii Afetler (Dolu, Sel, Yangın, Heyelan, Hortum, Don) gibi riskler, çiftçiler için her yıl büyük felaketlere neden olabilmektedir.

Bütün gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de ancak Tarım Sigortaları bu kanunun amacı; kapsama alınacak bitkiler, bitkisel ürünler, seralar ve tarımsal yapılarda meydana gelebilecek, dolu, don, sel,

taban suyu baskını, fırtına, hortum, deprem, heyelan, yangın, kaza ve zararlılar ile çiftlik hayvanlarında hastalıkların neden olacağı zararlar ve/veya tarım sektörü bakımından önemli görülecek diğer riskler, bölgeler ve işletme ölçekleri itibariyle devlet tarafından sağlanacak prim desteği miktarları her yıl Bakanlığımızın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu tarafından belirlenmektedir? dedi.

Devlet destekli tarım sigortasının üreticiler için önemine vurgu yapan İl Müdürü Okan Yılmaz, bu konuda Nevşehir?de yürütülen çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Ayrıca düzenlenen eğitim çalışmalarıyla Devlet Destekli Sigortalı sayısının daha da artırılmasını hedeflediklerini, bu yıl meteorolojik olarak ilimizde kuraklığın görüldüğünü ve tarımsal kuraklığında yaşanabileceğini belirten Yılmaz, erken ısınan havalarla birlikte bitkilerin erken uyanma eğilimde olması ve bununda özellikle meyve ağaçlarında görülebilecek olası bir don zararına maruz kalabileceğine dikkat çekerek, ilimiz üreticilerini Devlet Destekli Tarım Sigortasına kayıt olmaları uyarısında bulundu.

Tarsim Ankara Bölge Müdür Yardımcısı Muhteşem Torun ise yaptığı konuşmasında şunları söyledi;
?Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak üreticilerin, 5488 sayılı Tarım Kanunun 20?inci Maddesi d fıkrası ve geçici 2?inci maddesi ile 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunun 13?üncü maddesi ikinci paragrafında belirtildiği şekilde; Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçi kayıt sistemine kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluktur.

Tarım Sigortası yaptırmayan üreticiler için; 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunun yardım ve borç ertelenmesi ile ilgili 17?inci maddesinde belirtilen; bu kanun kapsamın da uygulama yılında yer alan riskler için tarım sigortası yaptırmayan üreticiler, 20.06.1977 tarihli ve 2090 sayılı kanundan yararlanamaz hükmü uygulanmaktadır.

Bu kapsamda bütün çiftçilerin bu bilgileri göz önünde bulundurmaları gerekmektedir? dedi. Torun, TARSİM?in kuruluşu, işleyişi, prim ve hasar ödemeleri hakkında verdiği detaylı bilgilerin ardından,

Devlet destekli tarım sigortaları uygulamaları hakkında bilgilendirme sunumu yaptı. Daha sonra konu ile ilgili karşılıklı bilgi alışverişinde bulunuldu. Haber: Ali ÇAMUR