NTB Nevşehir Kabak Çekirdeği İçin TPE Başkanlığına başvurdu. Nevşehir Ticaret Borsası tarafından ilimizin önemli değerlerinden meşhur Nevşehir kabak çekirdeği için coğrafi işaret çalışmaları başlatıldı.

Konu hakkında açıklamada bulunan Nevşehir Ticaret Borsası Başkanı İbrahim Salaş, Nevşehir Ziraat odası, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Fakültesi, Tarım Gıda ve Hayvancılık Nevşehir il Müdürlüğü ve Nevşehir Ticaret Borsası tarafından istişare toplantılarını yapıp, Kabak çekirdeğini Coğrafi İşaret almak için Nevşehir Hanım Tırnağı ismiyle başvurusunu Türk Patent Enstütüsüne yapıldı.

Bu konuda emeği geçenlere teşekkür edildi. Nevşehir?imize önemli bir kazanım olarak bundan böyle Nevşehir Kabak Çekirdeği seans salonuna temel teşkil edecek ifadesi kullanıldı.

Yapılan başvuruda, Nevşehir Kabak Çekirdeği ile ilgili şunlar kaydedildi: "Nevşehir Kabak Çekirdeği hasat sonrasında meyveden uzaklaştırıldığı ve güneş ışığında doğal olarak kurutulduğu için, nem almayan depolarda uzun süre (1-2 yıl) saklanabilme özelliğine sahiptir.

Şehir de çiftçiler kendi tohumluklarını kendileri üreterek kullanmaktadırlar. Tohum üretiminde tarlalardaki en sağlıklı kabaklardan alınan çekirdekler kullanılmaktadır" denildi.

Süreç nasıl işleyecek?  Nevşehir Ticaret Borsası tarafından TPE?ye yapılan başvuru sonrası incelenerek Resmi Gazete yayımlanması sonrasında, Resmi Gazete`de yayımlanan ilana, 6 ay içinde itiraz edilmezse Nevşehir Kabak Çekirdeği coğrafi işaret alacak.

Coğrafi işaret coğrafi işaret koruması, tescilin temel amacı belirli bir coğrafyadan kaynaklanarak belirgin nitelikleriyle ün kazanmış ürünlerin `gerçek üreticileri` adına kayıt altına alınması olarak tanımlanıyor.

Böylelikle bölgesel ya da ulusal kalkınmanın desteklenmesi sağlanıyor.

Ayrıca ürünlerin niteliklerini kaybetmeden sürdürülebilirliğinin sağlanması, ürünlerin tanıtımının yapılması, ürünün beraberinde getirdiği ünden üreticilerinin ekonomik anlamda faydalanması, tüketici bazında beklenen ve istenen kalitenin garanti edilmesi de tescil sisteminin amaçları arasında bulunuyor. Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ