Nevşehir İş Kur İl Müdürlüğü?nün başlattığı İşbaşı Eğitim Programı kapsamında 50 işyerinde 116 kişi istihdam ediliyor.


Nevşehir İş Kurumu, işsizlerin mesleki yeterliliklerini geliştirmek adına İşbaşı Eğitim Programları düzenliyor.

Bu programların amacı, işsizlerin ve ilk kez işgücü piyasasına gireceklerin iş tecrübesi edinmeleri ve mesleki beceri kazanmalarının sağlanması.

Bu sayede bir yandan gençlere iş deneyimi kazandırılıyor, diğer yandan da uzun süredir işsiz olan ve artık becerileri kaybolma noktasına gelen, iş bulma ümidi azalan kişilerin işgücü piyasasından uzaklaşması engellenmeye çalışılıyor.

İşbaşı eğitimlerle bu kişilere yeni mesleki beceriler kazandırılarak daha kolay istihdam edilmelerinin sağlanması hedefleniyor.

İşbaşı eğitim programı kapsamında mesleki eğitim alan kişilere günlük 25 TL ödeniyor. İşbaşı eğitimi veren işveren de bu kişiler adına prim yatırmıyor.

Bu kişilerin primleri İŞKUR tarafından yatırılıyor. Yani hem işbaşı eğitim alan işsiz için, hem işbaşı eğitim veren işveren için olumlu katkılar söz konusu.

İşbaşı eğitim alan işsize 2014 yılı için günlük 25 TL ödediklerini belirten İŞKUR İl Müdürü İlhan Temel, ödenen bu para dışında, işsiz adına iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi de ödediklerini söyledi.

Temel, İşbaşı eğitim programında her işyeri, mevcut sigortalı çalışan sayısının yüzde 10`u kadar kişiye işbaşı eğitim verebilir. 2 ila 10 çalışanı olan işyerlerinde en fazla 1 kişi, 10`dan fazla çalışanı olan işyerlerinde çalışan sayısının yüzde 10`u kadar işsize işbaşı eğitim verilebiliyor.

Örneğin, 3 kişinin sigortalı olduğu bir işyerinde en fazla 1 kişi, 16 kişinin çalıştığı bir işyerinde en fazla 2 kişi işbaşı eğitim alabilir. İşyerindeki çalışan sayıları düşünülürken, aynı il içerisinde o işverene bağlı bütün sigortalı çalışanlar düşünülerek yapılıyor.

Yani aynı il içerisinde iki farklı işyerinde 15 çalışanı bulunan bir işveren toplam 3 kişiye işbaşı eğitim verebilir diye konuştu.

İşbaşı eğitim programının işsizlerin mesleki becerilerinin geliştirilmesi açısından çok önemli olduğunu ifade eden Temel, mesleki eğitim teorik olarak hangi kalitede verilirse verilsin, pratik yönü eksik kalan bir uygulama.

İşbaşı eğitim programı, bu eksikliği tamamlamak adına düzenlenmiş bir program.

Bu sayede işsizler hem mesleki becerilerini geliştiriyorlar, hem de bizzat işbaşında öğrendiklerini uygulama şansı buluyorlar.

İşverenlerin de desteği ile yürüyen bu program işsizler açısından olumlu sonuçlar doğurması beklenen bir program dedi. Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ