Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Vekili Gürol Çetin proje ile ilgili yaptığı açıklamasında şunları belirtti;

"İlimizde üretimi yapılan ancak günümüzde nesli kaybolmuş yada kaybolmaya yüz tutmuş, artık üretimi yapılamayan özellikle meyve tür ve çeşitlerinin yapacağımız tarımsal projelerle tekrar üretime kazandırmak istiyoruz.

Bu kapsamda, ilk etapta Nevşehir`in değişik bölgelerinde araştırma yaparak bölgemize ait yöresel bitki tür ve çeşitlerinin tespit edilerek çoğaltılmasını sağlayacağız.

Bilindiği üzere daha öncede patates limon depolanmasında yerel olarak önem arz eden kayadan oyma depoların yasal statü kazanması ve kabak çekirdeğinin coğrafi işaret alması ile ilgili girişimler diğer kurumlarla koordineli olarak başlatılmıştır.

Proje kapsamında, Misket Elması, Harman Ekşisi, Taşekşi, Beyaz Ekşi, Kızılekşi, Tavşanbaşı, Zanapa, Karanfil ve Altıparmak çeşitlerine ait anaçlar tespit edildi.

Tespit çalışmalarının sona ermesini takiben bu çeşitlerin tescili ve Ulusal korunma programına alınması için, Eğridir Meyvecilik Araştırma İstasyonu ile görüş birliği sağlandı.

Önümüzdeki sonbaharda getirilecek olan elma anaçlarına bu çeşitlerin aşılanması ile hem bu kaybolma tehlikesi altındaki değerlerimiz korunacak ve önümüzdeki yıllarda bu çeşitlerin aşılı fidanlarının çiftçimize dağıtılmasının önü açılacaktır."

Çetin, yerel çeşitlerin tescili ve korunması projesinin Nevşehir Valiliği ile İl Özel İdaresi tarafından destekleneceğini kaydetti.
Haber: Alpaslan Körükcü