Türkiye’nin patates ambarı konumundaki Nevşehir’de bir araya gelen sektör temsilcileri ortak basın açıklaması yaparak, enflasyonla mücadeleye destek kapsamında,  patatesin depo çıkış fiyatında yüzde 10 indirim yaptıklarını duyurdu.

Ülke genelinde en çok patatesin üretildiği Nevşehir, Niğde, Afyon ve Bitlis’ten gelen üretici ve depo işletmecileri, kayadan oyma yer altı doğal depoculuğun merkezi konumundaki Kavak beldesinde bir araya geldi.

Sektör temsilcileri adına açıklama yapan Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Üyesi Ökkeş Yıldırım, “Enflasyonla Topyekün Mücadele Programı İndirim Kampanyası”na destek amacıyla üretici ve depoculuk faaliyeti yürüten işletmelerin indirim konusunda ortak karar aldığını söyledi.

Yıldırım, “Patates fiyatları zaman zaman tartışma konusu olmaktadır. Ülkemiz tarımı, milli ekonomi ve tüketicilerimiz için elimizi bir kez daha taşın altına koyuyoruz. Sadece cefakar değil, vefakar olduğumuzu da gösteriyoruz” dedi.

Yıldırım, depo çıkış fiyatına yapılan indirim nedeniyle perakendeci firmalara da çağrıda bulundu.

Yıldırım, şöyle konuştu:

“Üreticilerimiz ve depocularımızın destekleriyle Hazine ve Maliye Bakanlığınca başlatılan ve Cumhurbaşkanımızca desteklenen kampanya kapsamında bugünden itibaren yüzde 10 indirimli olarak satışa sunuyoruz. Bu indirime tüm perakendeci firmalarımızın en geniş şekilde katılımı için çağrıda bulunuyoruz. Enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kamu ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Enflasyonla mücadele aynı zamanda işsizlikle, yüksek faizle ve artan girdi maliyetleriyle mücadeledir. Türkiye patates üreticileri ve depoculuk sektörümüz, devletimizle birlikte topyekun bir duruş sergileyecek, elini taşın altına koyacaktır. İndirimler, Türk ekonomisine, tarıma ve çiftçimize hayırlı olsun.”

Kapadokya bölgesindeki yer altı depoculuğunun ülke için stratejik önem sahip olduğunu dile getiren Yıldırım, tarladan hasat edilen tüm ürünün piyasaya aynı dönemde sunulması halinde bir sonraki ay tüketilecek patates bulunamamasına neden olabileceği için, bölgedeki depolarda bozulmadan muhafaza edildiğini, depolardan her gün ülkenin çeşitli yerlerine sevk edildiğini ifade etti.

Depoculuk ile stokçuluğun birbirinden ayrılması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, Ülkemizde yılda yaklaşık 4 buçuk milyon patates üretilir. Bu ürün 6 ay tarladan sofraya gönderilir ama geri kalan 6 ayda ise depodan sevk edilir. Eğer tüm hasat aynı dönemde piyasaya sürülürse ikinci 6 ay 5 lirayı bırakın, 10 liraya patates bulamayız” şeklinde konuştu.