Bakkal ve Marketlere Sıkı Ekmek Denetimi Geliyor?

SEKTÖREL TOPLANTILARIN 3.CÜSÜ YAPILDI

Nevşehir?de Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı tarafından Aralık ayından itibaren başlatılan sektörel toplantıların üçüncüsünde bu kez Bakkal ve Marketlerin sorunları ele alındı.

Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanlığı M. Ziya Bulaner Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Birlik Başkanı İsmail Ördü? nün yanı sıra, Bakkal ve Bayiler Odası başkanı Yaşar Göncü, Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Şahin ile bakkal ve market işletmecileri katıldı.

Turizmciler ve Fırıncıların ardından bu kez ilimiz genelindeki bakkal ve marketlerin sorunlarının ele alınması ve bu sorunlara istişareler sonucunda çözüm bulunması amacıyla bu toplantının tertip edildiğini kaydeden Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı İsmail Ördü, bakkal ve market esnafının en çok şikayet ettikleri büyük marketlerin açılmaması konusunda hemen hemen herkesin objektif değerlendirmelerde bulunması gerektiğine dikkat çekti.

Ördü, Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye?de de artık büyük marketlerin olmasının bir zorunluluk haline geldiğine işaret ederken, ?Bu büyük marketlerin açılmamasını söylemek ya da açılmış olanların kapanmasını istemek günümüz koşullarında doğru bir yaklaşım tarzı olmaz. Zira bunlar artık hayatın zorunlulukları arasında. Ancak küçük esnaf olarak tabir ettiğimiz esnaf ve sanatkarımızın bu büyük marketlerden en az ölçüde zarar görmesinin sağlanması da gerekiyor. Biz kendimizce bu konuya kafa yorduk. Ve büyük marketlerin örneğin haftanın bir günü kapalı olabileceği, ya da büyük marketlerde sigara satışlarının yapılmaması gibi çözümler ürettik. Sigara satışı bakkal ve market esnafının en büyük girdisi durumunda. Zira sigara ve ekmeğin yanında illaki vatandaş bir şeylerde alıyor ve dolayısıyla küçük esnaf olarak tabir ettiğimiz bakkal ve marketlerde en azından iş yerini döndürecek kadar iş yapabiliyor. Bundan sonra da açılabilecek olan büyük marketlerin de şehir dışına kurulmasını istiyoruz. Yeni yayınlanan gıda kodeksine göre bakkal ve marketçi esnaflarımızın uyması gereken kuralların bire bir sizlere aktarılması ve bu konularda sizlerinde görüşlerinin bizzat alınması amacıyla bu toplantı düzenlenmiş durumda. Geçtiğimiz ay düzenlediğimiz fırıncılar ve unlu mamül üretimi ve satışı yapan esnaflarımıza aktarılan yeni gıda kodeksi uygulamaları ile ilgili gıda, tarım ve hayvancılık il müdürlüğümüz yetkilileri önemli açıklamalarda bulunacaklar. Bu açıklamaların ardından özellikle ekmeğin vatandaşa en fazla ulaştırıldığı noktalardan biri olan bakkal ve marketlerimizde bu konuyla ilgili alınması gereken tedbirler konusunda da sizlerin bilgilendirilmesini amaçladık? diye konuştu.

Birlik Başkanı İsmail Ördü?nün konuşmasının ardından sektörel toplantıların üçüncüsünde Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkilileri yeni gıda kodeksi hakkında toplantıya katılanları slayt gösteri eşliğinde bilgilendirdi.

Toplantıya katılan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Şahin, Bakkal ve marketlerde satışa sunulan ekmeğin üretim aşamasından sonra el değilmeden Vatandaşa sunulması konusunda ciddi denetim çalışmalarına başlayacaklarını belirtti.

Geçtiğimiz ay düzenlenen fırıncılar, yufkacılar ve unlu mamül üretimi ve satışı yapan esnaflara da bu konuda detaylı bilgilerin aktarıldığını kaydeden Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Şahin, bakkal ve marketlerde ekmeğin ya bizzat bakkal veya market görevlisi tarafından eldiven takılarak vatandaşa verilmesi, ya da ekmeğin bizzat vatandaşlar tarafından ellerine eldiven takılarak alınması yoluna gidileceğini dile getirdi.

Toplantının daha sonraki bölümünde bakkal ve market esnafının özellikle ekmek satışı konusunda il müdürlüğünün öngördüğü iki formül konusunda karşılıklı görüş alış verişinde bulunuldu.