Türk Kızılayı Ürgüp Şubesince Ürgüp Turgut Özal Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen ödül töreninde Nevşehir Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Şenay Karakuş Taşkın, Organ bağışında bulunmak isteyenlerin başvurularını alarak Organ Bağış Kartlarını takdim etti.

Organ Bağış Standını  Ürgüp  Kaymakamı Alper Balcı da ziyaret ederek Organ bağışında bulundu ve bağış kartını aldı.  

3-9 Ekim Organ Bağış Haftası münasebeti ile  Nevşehir Devlet Hastanesi Organ ve Doku Nakli Koordinatörü Şenay Karakuş Taşkın Organ bağışı hakkında şunları söyledi: 

En yakın zamanda Nevşehirde iki ayrı kişiden yapılan Organ bağışı ile 12 tane vatandaşımız Hayata yeniden tutunmuşlardır. Buradan bağış yapan bu Ailelerimize bir daha Teşekkür ediyorum.

Bu hususta tüm Nevşehir halkını organ bağışına davet ediyorum" dedi.
 
Karakuş Taşkın  "Ayrıca organ bağış ve nakli konusunda şunları söyledi:

Organ Nakli Nedir? Vücutta görevini yapamayacak derecede hasar gören bir organın yerine canlı bir vericiden ya da kadavradan sağlam ve aynı görevi üstlenecek bir organın nakledilmesi işlemine organ nakli denir. Organ nakli hayat kurtaran bir operasyondur. 

Ülkemizde  kalp  böbrek  karaciğer  ilik gibi nakiller başarıyla yapılmakta olup  yurdumuzun her yerinde organları işlevini yitirmiş  makinelere bağlı olarak yaşayan çok sayıda hastaya hizmet vermektedir. 

Yaşayan bir kişiden alınan bir organ bir başka kişiye  kadavradan alınan organlar ise birçok kişiye hayat vermektedir.
 
Hangi Organ ve Dokulardan Nakil yapılmaktadır?
Böbrek Kalp  Karaciğer Kornea Akciğer Kemik İliği Pankreas İnce Bağırsak.

Organ Nakli Kimlere yapılır? Kadavradan ve Canlıdan Organ nakli yapılabilir. 

Kadavra Donör(Verici): Beyin ölümü gerçekleşmiş hastaların organları bağışladığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır.

Canlı Donör: Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabalarının  doku  kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında bulunan kişilerdir. Sadece böbrek ve karaciğer nakli canlıdan yapılabilmektedir.
 
Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir?
Organ alacak hastalar öncelikle kan grubu ve doku grubu uyumuna  yaş boy kilo gibi kriterlere ve ayrıca tıbbi aciliyet durumuna göre belirlenmektedir.

Bağışlanan organın hayati fonksiyonlarını kaybetmeden en kısa sürede alınarak bekleyen hastalara nakledilmesi gerekir.

Kimler Organ Bağışında Bulunabilir?
18 Yaş veya üstünde olup akli dengesi yerinde olan herkes Sağlık Müdürlüklerine  hastanelere  organ nakliyle ilgili dernek  vakıf ve kuruluşlara başvurarak  doku ve organ bağışı belgesi alabilir. Organ bağışı yaptığınızı mutlaka yakınlarınıza da bildirin. 

Çünkü bir kişide beyi ölümü gerçekleştiğinde akrabalarının organ bağışı konusunda karar vermeleri istenmektedir. Sonradan fikrinizi değiştirirseniz  bağış kartınızı yırtıp atmanız ve bu karar değişikliğinizi ailenize bildirmeniz yeterlidir. 

Bu konuda özgürsünüz. Herkes organ bağışında bulunmalı yakınlarını bu konuda bilinçlendirmeli ve ancak bu sayede ihtiyacı olduğunda organ bulabileceğini bilmelidir. 

Birçok hasta bağışlanmış bir organ için beklerken hayatını kaybetmektedir. Bağışlanmış bir organ  gerçek bir yaşam armağanıdır.