Hükümet´in hayata geçirdiği dev barış, milyonların yüzünü güldürmeye devam ediyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın onayının ardından Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe giren yasada son gün 31 Ekim.

Nevşehir Defterdarlığından yapılan açıklamada, mükelleflere borçlarınızdan kurtulmak için yapılandırın tavsiyesinde bulunuldu.

6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun 19/8/2016 tarihli ve 29806 sayılı Resmi Gazete´de yayımlanarak yürürlüğe girmişti.

Buna göre başvurulması halinde 30/6/2016 tarihi öncesi borçlar yeniden yapılandırılabiliyor. İstenilmesi halinde yapılandırılmış borçlar 36 ayda 18 eşit taksite kadar ödenebilecek. Yapılandırılmaya müracaat edilmesi ve taksitlerin düzenli ödenmesi halinde mükellefler herhangi bir haciz işlemi ile karşılaşmayacaklar. Böylece iş ve işlemler vergi borcu problemi olmadan yürütülebilecek. Mükellefler 6736 sayılı Kanundan yararlanması halinde borçlarından dolayı ihalelerde ve araç muayenelerinde sorun yaşamayacak. Ayrıca yapılandırma sırasında herhangi bir teminat istenmeyecek.

Şöyle ki; Vatandaşların kamuya olan borç yükü azalacak, borçlar taksitler halinde ödenebilecek, vergi ihtilafları sonlandırılacak, devam eden vergi incelemeleri için kanundan yararlanılabilecek, geçmiş yıl beyanları artırılarak vergi incelemesine muhatap olunmayacak, daha önce unutulmuş, eksik beyan edilmiş vergiler için pişmanlık beyanı yapılabilecek, işletme kayıtları gerçek duruma uygun hale getirilecek, yurtiçi ve yurtdışındaki bazı varlıklar ekonomiye kazandırılacak.

Yasa ile kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı

Vergi Dairesine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında üçte iki oranında azaltılıyor, vergi aslına bağlı cezalar tamamen siliniyor, usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında indirim yapılıyor, borcun peşin ödenmesi halinde Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor, borçları 18 taksitte 36 ay süre ödeme imkanı veriliyor, taksitlere, bugün için uygulanan faizin çok altında bir oranda katsayı uygulanıyor.

Kanun ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkanı getiriyor

Vergi Davalarını sonlandırmak, idare ile sulh olmak ve yaşadıkları belirsizliği ortadan kaldırmak isteyen mükellefler de kanundan yararlanabilecek. Bu kapsamda, ihtilafın bulunduğu aşama ve ihtilafa ilişkin verilmiş yargı kararlarının niteliğini esas alarak farklı oranlarda ödemeler öngörüyor. Bu alacakların peşin ödenmesi halinde de ayrıca Yİ-ÜFE oranından indirim yapılacak.

Bu kanunla getirilen önemli düzenlemelerden bir tanesi de matrah artırımı

Mükellefler daha önceki yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda arttırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Mükellef zarar beyan ettiyse veya hiç matrah beyan etmemişse, bu durumda da kanunda öngörülen asgari tutarlar üzerinden matrah artırımında bulunabilecek.

İşletme kayıtlarının gerçek duruma uygun hale getirilmesine imkan veriliyor

İşletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin defterlere kaydına imkan sağlanıyor. Yapılan düzenlemeler kapsamında işletme kayıtlarının düzeltilmesi nedeniyle geçmişe dönük ceza ve gecikme faizi uygulanmayacak.

Kasa mevcudu ve ortaklardan alacakların düzeltilmesine olanak sağlandı

Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma getirebilecek.

Başvuru

Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor.

Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabiliyor.

Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak.

Peşin ödemeler teşvik ediliyor

Peşin veya ilk taksit ödemelerinin kasım 2016 ayında yapılması gerekiyor. Kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemeler peşin yapıldığı takdirde, kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca % 50 indirim yapılıyor.

Bazı varlıkların milli ekonomiye kazandırılmasına yönelik de düzenleme yapıldı

Kanunla, gerek yurt içindeki gerekse yurt dışındaki varlıkların her hangi bir vergi ödemeden milli ekonomiye kazandırılmasına imkan sağlandı. Yurt dışındaki varlıklar yılsonuna kadar Türkiye´ye getirilebilecek yurt içindeki varlıklar da yine yılsonuna kadar işletme kayıtlarına alınabilecek. Bu kapsamda yapılan işlemler, dönem kazancının tespitinde dikkate alınmayacak. Varlıkların işletmeden çekilmesi kar dağıtımı sayılmayacak.

Yurt dışından getirilen varlıklar ile yurt içinde olup defterlere kaydedilen varlıklar nedeniyle, vergi incelemesi ve tarhiyatı, herhangi bir araştırma, inceleme, soruşturma ve kovuşturma yapılmayacak.