EDEBALİCE

GERÇEKTE KİM KAYBETTİ?

Ali İhsan TOSUN

[email protected]

 31 Mart Mahalli İdareler Seçimi’nin üzerinden bir aylık bir süre geçti. Tartışmalar hala bitmedi.  Yapılan itirazları YSK bir sonuca bağlayacak mutlaka!...

 Şu bir gerçektir ki bu seçimde YSK iyi bir sınav veremedi.

 Seçime ait itirazların dışında en önemli soru; GERÇEKTE SEÇİMİ KİM KAZANDI, KİM KAYBETTİ? Üzerinde düşünülmesi gereken konu budur bence!

 @ @ @

Aslında iki ittifak yarıştı Mahalli İdareler Seçimi’nde. Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı.

Cumhur İttifakı’ı; AK Parti ve MHP’den oluşmakta idi.

Millet İttifakı ise CHP, İP ve HDP…

Saadet Partisi hiçbir ittifaka girmedi kendi deyişleriyle…

@ @ @

Cumhur İttifakı bunca içte ve dıştaki muhaliflerine rağmen  % 52 oy alarak seçimin galibi oldu.

Millet İttifakı ise % 48 oy ile ikinci sırada yer aldı.

Önemli olan bu oran da değil. Asıl üzerinde durulması gereken seçimin uzun vadede kaybedeni kim?

@ @ @

CHP ve İP; HDP ile ittifak yaparak seçimi kaybetti.

Neden mi?

CHP ve İP; bölücü örgütün siyasi kanadı olan HDP ile ittifak yaparak birkaç oy, birkaç koltuk uğruna halkın beklentisini boşa çıkardı.

Bütün yolsuzluklara, bütün şaibeye karşı bu seçimde belki birkaç koltuk fazla aldı ama uzun vadede her iki parti de kaybetti!...

@ @ @

HDP eş başkanı Temelli; “Batıda kayyum atadık.” dedi. Ne CHP’den, ne İyi Partiden yalanlayıcı bir savunma gelmedi.

CHP çoktan Atatürk’ün Partisi olmadığını gösterdi. Atatürk’ün Partisi olmadığını zaten biliyorduk. Bu seçim bunu bir kez daha tescilledi.

 İyi Parti ise; milliyetçi, muhafazakâr bir parti olarak yola çıktı. Görüldü ki İyi Parti de milliyetçi, muhafazakâr değilmiş!... Birkaç oy, birkaç koltuk uğruna vatan hainleri ile ittifak yapabiliyorlarmış.

Şimdiden merak ediyorum, 4 buçuk yıllık seçimsiz günlerden sonra bu iki parti ‘genel seçimler’de ne kadar oy alabilecekler? (!...)

@ @ @

Geçtiğimiz Pazar günü hiç de istenmeyen bir olay meydana geldi. Kemal Kılıçdaroğlu’na şehit cenazesinde saldırı düzenlendi. Bu olayı tasvip etmiyoruz! Üzücü bir olay. Bu olay ancak düşmanlarımızın işine gelir!…

Bir başka açıdan düşündüğümüzde –bu olay- sosyolojik açıdan irdelenmesi gereken bir olaydır. CHP ve İyi Partinin;  bölücü örgütün siyasi kanadı olan HDP ile ittifak yapmalarını istemiyor. Bu iki partinin şapkalarını çıkarıp, ‘biz nerede yanlış yaptık?’ diye  düşünmeleri gerekir!...

@ @ @

İşin bir başka boyutu; acaba CHP’li belediyeler rahat çalışabilecekler mi? HDP –dolayısıyla- terör örgütü onları rahat bırakacak mı?

Bunu zaman gösterecek!...