İnsan olarak dünya ile ödüllendirilmiş en güzel varlıklarız aslında biz. Yüreğimizde ve hamurumuzda her daim ?iyilik? diye bir şey olmasına rağmen kötülüklere ve kötülere zaaflarımıza fırsat vererek yenik düşüyoruz. İçimizde iyilik var diyorum çünkü merhamet, vicdan, şefkat, acıma duygusu, yardımseverlik gibi pek çok duygu insanoğluna Allah-ü Teala?nın (c.c.) bir hediyesidir. Bunları yerinde ve zamanında kullanmayan insanların "ben iyi biriyim" diye kendini avutması ayrıca tirajı komik ve saçma bir durumdur. İyi insan olmak öyle kolay bir iş değildir. "Ben kimseye zarar vermiyorum" la iyi insan olunmuyor. İyi insan olmak, varlığının içerisinden bir şaheser yaratarak herkesi ve her şeyi samimi duygularla kucaklamaktır.

Allahın verdiği nimetleri doğru kullanmak, paylaşmak, emek vermek gerekir insan olabilmek için. Hatta kötülüklerin en alasını bilmek ve bildiğin işine yarayacak sana hayatta her imkanı sağlayacak bu bilgileri kullanmamaktır iyi insan olmak. Kendini, bir başkasına zarar verecek her türlü zevkten mahrum etmektir adam gibi adam olmak. İnsanlar hata yapabilir yanlışlar vardır önemeli olan bunu en az seviye de yaşamak ve yaşatmaktır aslında amaç. Karşındaki için vazgeçmeyi bilmektir insanlık. Kendi arzuların için bir başkasını istemediği şeyler yaşatmaya mecbur etmemektir. Ben kendi adıma her zaman empati yaparak yaşadım hayatta. Hatalarım da oldu yanlışlarımda ama yüreğim hep iyi olmam gerektiğini sürekli öğretti bana ve hatalarımı sirküle ederek bugünlere geldim. Egolarıma sınır koyabilme iradesine sahip oldum hep. Beynimde ki mayınlı bölgelere (canım sevdiğim benim) her zaman dur diyebilme kudretiyle yaşadım. Kudretinin ve kuvvetinin farkında olup onu diğer insanların menfaatine de kullanabilmektir iyi insan olmak daima "evet" demekte değildir üstelik. "Hayır" kelimesini bir başkasının yanlışına mani olmak için kullanmaktır.

Üretmek ve ürettirmektir iyi insan olmak. ÖĞRETMEKTİR! Sadece kendi bildiğin şeyleri diğerlerinin de bilmesini sağlamak geleceğe hazırlanan neslin hayatını kolaylaştırmak için çabalamaktır. Aklını, fikrini, yaşadıklarından çıkardığın sonuçları paylaşmaktır ki onlarda aynı acıları senin gibi tecrübe ederek zaman kaybedip üzülmesinler. İnsan olmak sadece bedenden ibaret değildir! İnsan değerleriyle, düşünceleriyle, amaçlarıyla ve inançlarıyla insan olma vasfına sahip olandır. İyilik ise bu durumlardan hem kendine hem de başkasına menfaat sağlamaktır. Öyle "ben iyi insanım" diye kendini kandırmaya da kalkmamak lazım.

Öyle diyenlere hadi ordan diyorum sadece? Kendini başkasından duymak gerek. Kendini analiz edebilmek gerek. Bedeninden sıyrılıp uzaktan bakmalı insan kendine. Empati kurmayı bilmeli, bilmeli ki karşısındakine nasıl zarar verdiğini fark edip bir daha yapmamaya çalışmalı. Milyarlarca hayat hikayesi var insana dair. Bu kadar yaşanmışlıktan ve onlardan doğan sonuçlardan ders almıyor, inançlarımızın gerekliliklerini yerine getiremiyorsak ve bizlerin hatalarından birileri zarar görüyor üzülüyorsa, bizler "iyi birer insan" değilizdir. İyi insan ödülüne sahip olmak istiyorsak öncelikle ruhumuzdaki kir ve pası silip, bize yapılan her türlü haksızlığı ve kötülüğü affetmek gerekir. Beynimizde ki mayınlı bölgelere kötülükleri bulaştırmadan ruhumuzdaki tüm yaraları iyileştirip karşımızdakini anlayabilmektir.

İyi insan olmak o kadar da kolay iş değildir yani. Ruhu inançla, aklı irade ile yönetebilmek ve sonucunda huzurla gülümseyebilmektir hayata. Nevşehir?e ve bu ülkeye değer katan nerde ne kadar çok insan varsa ona sahip çıkalım destek olalım lütfen köstek olup artistlik yapmayalım. İçimizdeki mekanizmayı adam gibi kullanalım. Yoksa o içimizde besleyip büyüttüğümüz şekil yapılan hareketler başa bela olabiliyor.