Ziyaretin ardından Görmez, yapımı tamamlanan Hacı Bekir Kurt Camii`nin açılış törenine katıldı. Görmez burada yaptığı konuşmada, bir gazetenin yayınladığı karikatür ile başlayan tartışmalara değindi.

Görmez, şahsi tartışmalara dini değerlerin alet edilmesinin sakıncalı olduğunu ifade ederek şunları kaydetti: "Çok yanlış ve kötü tartışmalardan geçiyoruz.

Benim bu tartışmalarda herkesten bir ricam var. Şahsi tartışmalara dini simgelerimizi, dini değerlerimizi, camiyi, minareyi asla alet etmeyelim.

Şahsi tartışmalara yüce değerlerimizi alet etmek hiç bir mümine yakışmaz.

Onun için bunlar bizim yüce değerlerimizdir. Hepimizi birleştiren, varlığımızın, istiklalimizin tapularıdır. Camiler ve mabetler vatanımızın tanımıdır.

Camii mimarisinde de değişikliğe gitmemiz lazım. Gençlerimizi,  çocuklarımızı ve eşlerimizi içinde barındıran mabetler olarak yer almalıdır.

Camiye gelmek ile camii inşa etmenin aynı anlama gelmediğini belirten Görmez, "Bugünkü açılışını yaptığımız camiyi hayırseverler inşa etti. İmar etme noktasında ise camilerde ibadet ettiğiniz zaman olur.

En önemli konularımızdan birisi caminin tanımını bir daha gözden geçirmek. Eğer biz camiyi sadece namaz kılmaktan ibaret olarak görürsek yanlış olur. Camiler, Rahman`ın secdesinde gönülleri birleştirmek için var.

Camii, cem eden demektir. Zengini, fakiri, amiri tüm müminleri barındıran mekân demektir.

Dolayısıyla camii, bilgi mekânı, sevgi  mekânıdır. Aynı zamanda bizim bağımsızlık mekânımızdır. Camiyi ve ezanı istiklal marşına yerleştirmiş başka bir ülke yok.

Bu nedenle bunlar bizim yüce değerlerimizdir" diye konuştu. Nevşehir Kalesi çevresindeki evlerin yıkılmasıyla bölgedeki camilerin yetim kaldığını kaydeden görmez, "Bu camilerimiz en azından cuma günleri müminlerin secdesinden eksik kalmasın" dedi.

Görmez Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof Dr Filiz Kılıç`ı da ziyaret etti. Haber: Erdal KESİCİ