Nevşehir?de Eczacılık yapan Temizöz şifalı bitkilerin hayatımıza kazandırdıklarıyla ilgili bilgiler paylaştı. Eczacı Gülçin Temizöz yapılan söyleşide şunları söyledi. ?Ülkemiz şifalı bitkiler yönünden oldukça zengin bir ülkedir, fakat bu bitkilerin günümüz insanı tarafından çok yanlış şekillerde kullanıldığını hepimiz bilmekteyiz. Kış aylarında bolca alınan şifalı bitkilerin solunum yolu enfeksiyonlarını önleyebileceğini söyleyen uzmanlar, vücutta meydana gelen küçük rahatsızlık ve kırgınlıklarda ilaçlara başvurmak yerine şifalı bitkilerden yararlanmanın daha iyi sonuçlar verebileceğine dikkat çekiyorlar. Fakat tabiatta; faydalı olan şifalı bitkilerin yanı sıra son derece tehlikeli olan bitkiler de mevcuttur. Bitkisel destekler, dikkatli kullanılmazsa zehirlenme ve kanamalara varan ciddi sorunlar ortaya çıkarabilir.Bu bitkisel destekler gerekli süre ve doz kurallarına dikkat edilmediğinde sağlığınızı ciddi olarak tehdit edebilirler. Bununla birlikte, kontrolsüz ve dikkatsiz kullanıldığında ağır karaciğer hasarına sebep olabilmektedirler. ``Ephedra(Deniz Üzümü)`` zayıflatıcı ürünlerin pek çoğunda bulunan ve kalp-damar sistemine çok önemli zararlar veren bir bitkidir. ``Borage Oil(Hodan Yağı)`` karaciğer zararlanması ve kanserine yol açabileceği belirtilen bir bitkisel üründür. ``Licorice (meyankökü) `` aşırı su ve tuz birikimine, kan basıncı yükselmesine, kalp yetmezliğine sebep olabileceğine yönelik çok sayıda olgu bildirimi vardır.Çok önemli bir problem de bu bitkisel destekleri diğer reçeteli ilaçlarla birlikte kullandığınızda ortaya çıkar. Gingko Biloba`yı Aspirin veya Warfarin ile birlikte kullandığınızda kanamalar, Thiazide grubu diüretiklerle birlikte kullandığınızda hipertansiyon ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Eğer Alprozolam (XANAX tarzı ilaçlar)kullanırken birlikte Kava Kava otu desteği de alırsanız bağımlılık etkisi daha hızla oluşabilir. Garlic (Sarımsak), Ginger (Zencefil) ve Ginseng, Warfarin ile birlikte kullanılırsa bu ilacın kanama yapıcı tehlikesini artırabilir. Liorice (Meyan kökü), bir takım diüretiklerle(idrar söktürücü ilaçlar) birlikte kullanıldıklarında bu idrar söktürücünün etkisini yok eder. Bu yüzden özellikle tesirleri ve yan etkileri tam olarak bilinmeyen bitkilerin kullanılmadan önce mutlaka konunun uzmanları olan eczacılarımıza sorulması ve Onlardan gerekli bilgilerin alınması gerekmektedir, aksi takdirde üzücü sonuçlar ortaya çıkabilir.
İŞTE ŞİFALI BİTKİLERDEN BAZILARI:
MAYDANOZ: Çok kolay yetişen bu ot, günümüzde hemen her yemekte bol bol yeniyor. Manavdan aldığımız bir demet maydanoz, bir demet sağlık demektir. C vitamini hiç bir sebzede maydanozdaki kadar fazla değildir. Bütün karaciğer bozukluklarında, romatizmalarda, selülitte maydanoz çok yararlıdır. Kaynatılmış maydanoz suyu göze tatbik edilirse gözdeki yanma hissi azalır, mikroplar temizlenir. Ağızda çiğnediğiniz bir tutam maydanoz ağız kokularını giderir.
KEKİK: Kekik yalnız lezzet ve koku vermek için değil sağlık verici olarak da kullanılan bir bitkidir. Mide rahatsızlıklarında ve solunum yolu hastalıklarında, yatıştırıcı ve antiseptik olarak kullanılır. Sıcak kekik lapası romatizma ağrılarında etkili olmaktadır.
ADAÇAYI: Yıllardan beri tanınan adaçayı iyi bir antiseptiktir. Gece terlemelerinin önlediği için gripli insanlar ve hastalıktan yeni kalkmışlara verilir. Hormon düzenleyicidir. Öksürüğe ve mide sancılarına da iyi gelir. Ama en çok iştah ilacı ve uyarıcı olarak kullanılır.
ISIRGAN OTU: Isırgan, bütün yeşil sebzeler gibi bağırsak temizleyici ve idrar çözücüdür. Isırgan şurubu romatizmalılar için bir ağrı gidericidir. Kan içinde, pıhtılaştırıcı niteliği ile çok yararlıdır. Eczacılıkta da sarılığı iyileştirici bir etkisi vardır. Tohumundan elde edilen yağ ise eczacılıkta kullanılır.
GELİNCİK: Kurutulmuş yapraklarının anjin, bronşit, boğmaca, astım ve uykusuzluk hallerinde çok dinlendirici bir etkisi vardır. Tohumundan elde edilen yağ ise eczacılıkta kullanılır.
GÜL: Özellikle kırmızı gül ishal ve dizanteriye karşı çok yararlı bir ilaçtır. Kandaki akyuvarların kaybını önler, diş etleri iltihabına, göğüs hastalıklarına karşı yararlı bir ilaçtır. Ayrıca gül banyosu romatizma ağrılarını dindirir.
TERE: C vitamini, iyot ve demir yönünden çok zengindir. Deri hastalıklarında, kan dolaşımı bozukluklarında da yararlıdır. Kronik bronşit ve diğer göğüs hastalıklarında etkilidir. Suda kaynatılarak saç dökülmesine karşı da kullanılabilir.
MADIMAK: Hafif ekşi lezzetiyle bu ot, böbrek kumlarının dökülmesi, şeker hastalığı ve cilt rahatsızlıklarının tedavisi amacıyla kullanılıyor.
HİNDİBA: Her yönüyle yararlı bir bitkidir. Çiğ ya da haşlanarak yenilir. Çok iyi bir idrar sökücüdür. Karaciğerinden şikâyeti olanların dostudur. Romatizma ve şeker hastalıklarına, cilt rahatsızlıkları çekenlere çok iyi gelir.
FESLEĞEN: Et pişirirken içine katılan fesleğen, etlerin sindirimini kolaylaştıracağı gibi bağırsak ve mideyi de sancılardan koruyacaktır. Ayrıca diğer kokulu otlar gibi fesleğenin de şurubu yapılmaktadır. Baş ağrısı, baş dönmesi sancılardan koruyacaktır. Ayrıca diğer kokulu otlar gibi fesleğinin de şurubunu hazırlayabilirsiniz. Baş ağrısı, baş dönmesi, uykusuzluk ve sindirim güçlüğü rahatsızlıklarının giderilmesinde etkili bir şuruptur.
NANE: Kaynatılarak elde edilen nane suyunun kullanıldığı yerler çok fazladır. Antiseptik olarak kullanılır Nefes darlığına, mide kramplarına, karaciğere bağlı rahatsızlıklara bağırsak parazitlerine karşı etkilidir. Nane, hem kalbi, hem sinir sistemini uyarıcı niteliğine sahip özelliğiyle zihin açıcı, güçlendirici olarak da kullanılır. Ağrıyan dişinize nane ruhu koyacak olursanız diş ağrınız diner, kaynatılmış nane suyuyla başa sürüldüğünde ağrı ve sıkıntıları geçirir, hiç değilse azaltır.
MISIR PÜSKÜLÜ: Çok iyi bir idrar söktürücüdür ve organizma için hiçbir zararlı yan etkisi yoktur. Mısır püskülü şurubu her gün rahatça içilebilir. Mesane kumlarına, iltihabına ve nefrite karşı da iyi gelir. Ayrıca romatizmalılar için de yararlıdır.
EBEGÜMECİ: Gevşetici, kaslardaki şişleri indirici niteliktedir. Şurubu içilerek ya da gargara yapılarak göğüs hastalıklarında ve dişetlerindeki rahatsızlıklarda yararlanılır. Mideyi ve bağırsakları yumuşak tutar, sindirimi kolaylaştırır.
PAPATYA: Ateş düşürücü, spazm sökücü, bağırsak kurtları tedavisi, soğuk algınlığı, sinir zayıflığı, damar sertliği, romatizma, göz yorgunluğu ve nezle rahatsızlıklarında kullanılır.
SARMISAK: Akciğer, karaciğer, safra kesesi bozuklukları, nezle, ateş, tansiyon, bağırsak gazları, böbrek taşları, saç dökülmesi ve kramplarda etkilidir.