Programa, Vali Yardımcısı Ahmet Soley, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Abdullah Emir, DGRV Türkiye Temsilcisi İfakat Gürkan,

Nevşehir Ticaret İl Müdürü Tuncer Başbozkurt, Nevşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı İsmail ördü, ve çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi katıldı.


Toplantıda konuşan DGRV Türkiye Temsilcisi İfakat Gürkan, Alman Kooperatifleri Konfederasyonu?nun Türkiye?deki çalışmalarına 2004 yılı itibariyle Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile birlikte 2006 yılında imzalanmış olan bir protokol çerçevesinde yürüttüğünü söyledi.

Protokol kapsamında 5 ilde çalışma yürüttüklerini belirten Gürkan, bu illerin Nevşehir, Erzurum, Niğde Kastamonu ve Aksaray olduğunu belirtti.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Abdullah Emir de, dünyada ve Türkiye?de bazı alan ve sektörlerde kooperatiflerin ciddi bir payı ve ağırlığı olduğunu belirterek şunları söyledi:

?Türkiye çok büyük hedefleri olan bölgesel ve küresel vizyona sahip bir ülkedir. 2023 yılı için her alanda somut hedefler belirlendi. Bu hedeflere ulaşmak için yol haritaları hazırlandı.

Kooperatifler temelinde işbirliği anlayışı bulunan bireylerin ve toplumun ekonomik ve sosyal kalkınma açısından büyük önem taşıyan ve birçok ülkede başarıyla uygulanan bir işletme modelidir.

Yardımlaşma ve dayanışma temelinde ekonomik ve sosyal imkanları bir araya getirmesiyle oluşan demokratik anlayışla yönetilen ve temelinde topluma hizmet anlayışı olan insan merkezli işletmelerdir.

Bu özellikleri sayesinde kooperatifler diğer sermaye şirketlerinden ayrılmaktadır.

Bu doğrultuda kooperatifler yoksulluğun azaltılması gelirin adil dağıtılması ve ülkelerin kalkınmasına sağlamış oldukları katkılar nedeniyle uluslar arası organizasyonlar ve devletler tarafından teşvik edilmektedir.  

Birlikte iş yapmayı öğrenmek zorundayız. Kooperatif işletmeleri sorunları işbirliği yaparak çözebilir hedeflere güç birliği yaparak ulaşabilirler.

Kooperatifler bugün insanların en doğal hakları olan barınma, gıda, turizm başta olmak üzere geniş bir alanda faaliyet göstermektedir. Gerek dünyada gerekse ülkemizde bazı alan ve sektörlerde kooperatiflerin ciddi bir payı ve ağırlığı bulunmaktadır.?


Nevşehir Ticaret İl Müdürü Tuncer Başbozkurt ise, kooperatifçiliğin çok geniş ve çok öneme haiz bir konu olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:

"Şahsım ve bakanlığımız adına siz değerli kanaat önderleri ve girişimcilerden isteğim Nevşehir?imizi elbirliğiyle kooperatifçilik konusunda hak ettiği yere getirmektir.

Bunun için bilgi ve birikiminizi vatandaşlarımıza aktararak kooperatif çatısı altında örgütlenmelerini ve refah seviyelerinin yükseltilmesini sağlamanız ve önderlik yapmanızdır." 
HABER: Alpaslan Körükcü