Bölgeye gelen yabancı turistin büyük bir bölümü özellikle Hitit motifli çanak çömlek ürünlerine büyük ilgi gösteriyor.

Avanos ilçesinde çanak çömlek ustalarınca büyük bir maharetle ortaya çıkarılan ürünler arasından yabancı turistin en fazla Hitit motifli ürünlere ilgi gösterdiklerini söyleyen bölgenin ünlü ustalarından Galip Körükçü bu ürünlerin titizlikle yapıldığını söyledi. 7 yaşında çanakçılıkla uğraşmaya başladığını, 9 yaşında tezgah başına geçtiğini söyleyen Körükçü, ilçede eskiden babadan oğla geçen bu mesleğin son yıllarda önemli mesafeler kat ettiğini söyledi.

Yerli turistlerin yanı sıra yabancı turistlerin büyük ilgi gösterdiğini kaydeden Körükçü, yabancı turistlerin çok meraklı olduğunu, yapım aşamasında sürekli fotoğraf çektiklerini belirtti. Körükçü, çanak ve çömlek ürünlerinin yaygın olarak kullanılmaya başlandığını da belirterek, üretilen ürünlerin bir toprak olduğunu, sağlık açısından da son derece uygun olduğunu kaydetti.

 Avanos?ta tarihi Hititler`e kadar dayanan çanak ve çömlekçilik hızla gelişmeye devam ediyor.

İlçede bulunan irili ufaklı çanak atölyelerinde, ilçedeki Kızılırmak Nehri koylarından elde edilen kırmızı toprak ustaların ellerinde şekil alıyor.
Çamurdan yapılan vazo, güveç, yemek kapları gibi mutfak ve süs eşyaları, gölgede kurutulduktan sonra saman ve talaş ile yakılan fırınlarda 800 ile bin 200 derece arasında pişirilerek satışa sunuluyor.

Bine yakın çanak ve çömlek çeşidinin yapıldığı çanak atölyelerini ziyaret eden turistler ise, önce atölyelerdeki ustalardan çanak yapımı ve ilçenin tarihi hakkında bilgiler alıyor, daha sonra ise sergi salonlarında alışverişlerini yapıyor. Haber: Alpaslan KÖRÜKCÜ